Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vastbinden gebeurt bij gros verpleeghuizen’

Mark van Dorresteijn
Meer dan de helft van de verpleeghuizen bindt bewoners nog steeds vast aan hun stoel of bed. Dat zegt hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Jenneke van Veen.
'Vastbinden gebeurt bij gros verpleeghuizen'

Van Veen is toch optimistisch omdat de laatste jaren 46 procent van de verpleeghuizen gestopt is met de bekende ‘vrijheidsbeperkende’ maatregel: het vastbinden van een onrustige oudere in bed of stoel. Voorheen kwam dat in vrijwel alle Nederlandse verpleeghuizen voor. In 2008 hebben het ministerie, de inspectie en alle betrokken instellingen en instanties vastgelegd dat ‘fixeren’ in 2011 in principe niet meer voorkomt.

Uitbannen

De hoofdinspecteur zegt ervan uit te gaan dat eind volgend jaar vastbinden, het toedienen van versuffende medicijnen en het opsluiten van bewoners in verpleeghuizen en in de gehandicaptenzorg zo veel mogelijk is uitgebannen. Ze wil een uitzondering maken voor ouderen die al zo lang vastgebonden hebben gezeten in hun stoel en/of bed dat ze ‘gehospitaliseerd’ zijn en niet meer in staat zijn om te lopen. CSO, de koepel van ouderenorganisaties, zegt desgevraagd dat zij ook tegen het vastbinden zijn. “Maar sommige mensen zijn gewend geraakt aan de methode. Het gaat hierbij om een kleine groep ouderen die zo lang met deze methode te maken hebben gehad dat zij een veiligheidsgevoel ontlenen aan fixatie en daar ook rustiger van worden.”

Nieuwe methode

Het is volgens Van Veen van het grootste belang dat de omschakeling verantwoord gebeurt. Gisteren werd tijdens een congres in Den Haag een methode aangeboden, opgezet en getest door de Universiteit van Maastricht, die instellingen helpt bij het afschaffen van de vrijheidsbeperkende maatregelen. De nieuwe aanpak hoeft volgens de inspectie geen extra geld te kosten. “Instellingen moeten bijvoorbeeld bedden kopen die tot op de grond kunnen zakken. De patiënten kunnen er dan nooit uitvallen en hebben dus geen bedhekken meer nodig.” Volgens haar kan de instelling bij de reguliere vernieuwing van de bedden meteen de moderne exemplaren bestellen.

Gedwongen verbetering

Als de inspectie eind 2011 de indruk heeft dat instellingen te weinig doen of hebben gedaan aan de omschakeling, kunnen ze in het uiterste geval door de minister gedwongen worden tot verbetering. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Bestuur moet Zweedse band verbieden

Inspectie wil vastbinden patiënten uitbannen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.