Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Bevallingsverbod' op Vlieland en Terschelling

Vrouwen kunnen niet langer bevallen op de eilanden Vlieland en Terschelling. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Terschelling dinsdag gezegd.
'Bevallingsverbod' op Vlieland en Terschelling

Volgens haar is het een besluit geweest van de huisartsen op de twee eilanden naar aanleiding van de plannen van minister Edith Schippers van VWS om de babysterfte bij bevallingen terug te dringen.

Te ver

"In 2008 is er al een regel ingevoerd dat het niet langer dan 45 minuten mag duren voordat vrouwen die moeten bevallen bij een ziekenhuis zijn. De nieuwe minister Schippers maakt er nu extra werk van’’, zegt de woordvoerster. Op de eilanden zijn geen ziekenhuizen. Aanstaande moeders moeten daarom naar het vasteland. De reis vanaf beide eilanden, met de boot of met een helikopter, duurt drie kwartier. Voor de overige Waddeneilanden geldt het bevallingsverbod niet. (anp)

Lees ook:

'Onrust bij vrouwen over thuisbevallingen'
'Concentreer bevallingen in aantal ziekenhuizen'

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  BenBau

  De maakbare samenleving met zijn veiligheidshysterie. Wanneer slaat die diepe economische depressie nou eens echt toe, zodat we een eind aan dit monster kunnen maken?

 • no-profile-image

  Cora Postema

  Ik vind het zorgwekkend hoe wij steeds meer het idee krijgen dat we overal specialistische hulp bij nodig hebben. We raken steeds verder van onszelf verwijderd.
  Het woord bevallingverbod suggereert tevens dat je als vrouw niet eens meer de keuze hebt of je wel of niet het risico neemt. In mijn ogen moeten mensen zonder psychische stoornis, zelf kunnen blijven kiezen over hun gezondheid, hun kwaliteit van leven en de risico's die ze daarbij willen nemen. Dat wordt door het indekken van mogelijke risico's (die meestal gewoon bij het leven horen) steeds meer beperkt.

Of registreer u om te kunnen reageren.