Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Robots aan het bed in verzorgingshuizen

Een robot die zelf spullen wegbrengt, kan al over twee à drie jaar een geliefde collega zijn van medewerkers in verzorgingshuizen. Wetenschappers in Duitsland zijn bijna klaar met de ontwikkeling van deze robot, de Casero.
Robots aan het bed in verzorgingshuizen

Casero is een apparaat zo groot als een winkelwagentje, zonder armen, benen of gezicht. Met meerdere camera's oriënteert hij zich op de omgeving. Hij kan spullen tot honderd kilo dragen. Via draadloos internet kan hij een lift oproepen en zo naar een andere verdieping rollen. Echt goedkoop is de robot nog niet. “Casero is net zo duur als een fulltime kracht”, zegt Volker Bessler van het verzorgingshuis in Stuttgart waar de eerste servicerobot is getest.

Toekomst

“Maar de investering kan wel lonend zijn”, verdedigt socioloog Diego Compagna van de Universiteit van Duisburg. “De tijd die anders wordt gebruikt om spullen weg te brengen, kan het personeel nu met de bewoners doorbrengen.” In de toekomst gaat de robot zich mogelijk ook voorstellen en de senioren een glas drinken aanbieden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de robot, via een infrarood 3D-scanner, gezichten gaat herkennen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Pratende robot helpt mensen met overgewicht
Acht ziekenhuizen laks met nieuwe operatierobots
Huisrobot zorgt voor zieke oudere in smart home

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Foto

 • Robots aan het bed in verzorgingshuizen

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Aduen

  Throgdor!

 • no-profile-image

  yoyce martina

  wij maken mensen een produkt,
  en ook onpersonelijk lijk mij.

 • no-profile-image

  Jos

  Kan mijn schoonmoeder ook vervangen worden door een robot?
  Bij voorbaat zonder snoer.

 • no-profile-image

  Joke Zwanikken Leenders

  Al 15 jaar geleden, heb ik de wasstraat voorspeld, naar gelang je portemonnee, Zoals bij auto wassen, wordt je geholpen, en gewassen, MET OF ZONDER ROLLATOR ROLSTOEL OF BED.
  Per mobiel geregeld ,een knopje achter je buro thuis en het werkt
  AANDACHT is het woord in de zorg??????????

Of registreer u om te kunnen reageren.