Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

St Radboud spoort maagzweer op in adem

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen gaat proberen maag- en leverkwalen op te sporen in de adem van patiënten. Dat gebeurt met een apparaat dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
St Radboud spoort maagzweer op in adem

Het apparaat meet zeer kleine hoeveelheden ammoniak die worden uitgeademd. Zo kan een infectie van de maag met helicobacter pylori worden opgespoord. Ammoniak is een typisch bijproduct van deze bacterie. Infecties met deze bacterie kunnen leiden tot maagklachten en maagzweren. De test kan ook een gestoorde stofwisseling in de lever aan het licht brengen.

Tijdrovend

Het project bij UMC St Radboud moet ook leiden tot de ontwikkeling van een handzaam apparaat voor huisartsen. Dat zou veel geld kunnen besparen omdat door de ademtest tijdrovende en kostbare onderzoeken achterwege kunnen blijven.

Kosten

Het project kost 1,5 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel dragen bij in de kosten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Radboud betaalt studie verpleegkundigen
St Radboud onderzoekt Gezondheid 2.0

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.