Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ZonMW krijgt 8 miljoen voor terugdringen babysterfte

Mark van Dorresteijn
Kenniscentrum ZonMW heeft van VWS 8,1 miljoen euro gekregen om perinatale en maternale sterfte terug te dringen. ZonMW zal met dit geld nog dit jaar een onderzoek starten dat doorloopt tot 2015. De onderzoeksagenda is gebaseerd op de Signalementstudie ‘Zwangerschap en Geboorte’ 2010.
ZonMW krijgt 8 miljoen voor terugdringen babysterfte

ZonMw heeft de taak op zich genomen om de ontbrekende kennis over perinatale en maternale sterfte en morbiditeit in kaart te brengen. De onderzoeksthema’s die aan bod komen zijn: oorzaken van perinatale en maternale sterfte, gezondheidsvoorlichting en gezondheidsbevordering voor, tijdens en na de zwangerschap, risicoselectie en screening, organisatie en concentratie van zorg.

Perinatale en maternale sterfte

In Nederland bevallen ieder jaar ongeveer 175.000 vrouwen. Er overlijden jaarlijks 1.700 kinderen rond de geboorte (perinatale sterfte). Ook overlijden er per jaar tien tot vijftien vrouwen aan de complicaties rond de zwangerschap en geboorte (maternale sterfte). Naast deze perinatale en maternale sterfte is er sprake van morbiditeit van moeder en kind. Dit betekent dat moeder en/of kind dusdanig ziek zijn ten gevolge van complicaties tijdens de zwangerschap of rond de geboorte, dat zij overlijden of blijvende schade oplopen.

Nederland heeft gemiddeld genomen een ongunstige positie op de lijst van Europese perinatale sterftecijfers. De perinatale sterfte daalde in Nederland minder snel dan in andere landen. Een goed onderbouwde verklaring voor deze slechtere positie van Nederland ten opzichte van andere Europese landen ontbreekt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Maatregelen Schippers voor aanpak babysterfte

PvdA wil snel hoorzitting babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. protocollen zijn heel erg nodig om de zorg eenduidig te verlene maar het zijn richtlijnen niet meer en niet minder.Er moeten zeer ervaren gynaecologen stand by staan om een goede behandeling te garanderen, Nu zijn het vaak de jonge assistenten die het belangsrijkste werk doen dit is niet meer van deze tijd met alle technologie en behandelmogelijkheden.

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas wordt er niet in meegenomen dat jonge gyneacologen en vroedvrouwen bang zijn om zelf beslissingen te nemen. Ze staan met het zweet in de bilnaad als er iets niet volgens PROTOCOL loopt want dan weten ze niet meer wat te doen, maar ze vragen ook niet aan een oudere ervaren persoon wat dan te doen want zijn bang voor gezichtsverlies. Misschien moeten de opleidingen eens afstappen van het werken met protocollen maar de artsen en vroetvrouwen zelf laten nadenken dan schieten ze niet in de stress en weten waar ze het over hebben en wat ze moeten doen. Dat is m.i. mede oorzaak van de babysterfte tijdens de geboorte.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.