Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Het Beste Zorgidee van 2011 is hergebruik medicijnen

Zorgverzekeraar ONVZ heeft vandaag de winnaar van het Beste Zorgidee van 2011 bekendgemaakt. Het idee van Anja Vissers uit Castenray is de winnaar. Het heet ‘Bij de apotheek geretourneerde medicijnen hergebruiken door middel van vacuüm sealen’. Zij ontving hiervoor de prijs van 10.000 euro.
Het Beste Zorgidee van 2011 is hergebruik medicijnen

Anja Vissers wil met haar idee de kosten in de zorg drastisch terugdringen. Vissers: “Het idee is om voordat medicatie de apotheek verlaat, de medicatie per doosje vacuüm te sealen. Als de medicatie retour komt bij de apotheek ter vernietiging kan deze worden teruggenomen, gecrediteerd en hergebruikt voor derden. Er zijn kleine meetapparaatjes beschikbaar die de bewaarcondities, zoals temperatuur kunnen bijhouden. Zo kun je zien of de patiënt ook adequaat de aanbevolen bewaarcondities heeft gevolgd." Vissers kwam op het idee doordat ze dagelijks in haar functie als apothekersassistente te maken krijgt met het weggooien van medicijnen. Dit idee zou volgens haar aanzienlijk kostenbesparend werken.

Farmaceutische industrie

De jury liet zich in haar keuze voor de winnaar adviseren door meer dan 1800 stemmen van bezoekers op de website www.hetbestezorgidee.nl. Volgens de jury is het idee goed uitvoerbaar en sluit het tevens goed aan bij de bezuinigingsplannen voor de zorg. Erno Kleijnenberg, voorzitter van de raad van bestuur bij ONVZ Zorgverzekeraar en tevens juryvoorzitter: “In een tijd waarin bezuinigingen in de gezondheidszorg centraal staan, zet dit idee de schijnwerpers op een enorme kostenverspilling bij het gebruik, of beter gezegd het niet gebruiken van medicijnen. Jaarlijks wordt er in Nederland voor miljoenen euro’s aan medicijnen weggegooid. Dit idee tracht op een relatief simpele manier hier iets aan te doen.” Met de farmaceutische industrie moet verder worden gesproken hoe het idee nader uitgevoerd kan worden.

Prijzen

Naast de hoofdprijs van 10.000 euro werd dit jaar voor het eerst ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt ter waarde van 1000 euro. Deze prijs ging naar Bert Bruggeman uit Hengelo met zijn idee om rugklachten te voorkomen dan wel te verminderen door betere voorlichting aan de hand van de ‘BodyGuard’. Kleijnenberg: “Het idee leidt ertoe dat patiënten met rugklachten zelf veel kunnen doen om deze klachten op te lossen. We zijn wel van mening dat het zelfzorgprogramma nader ontwikkeld moet worden voordat het een standaardprocedure kan worden in de wereld van fysiotherapie.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorg TV is het Beste Zorgidee 2010
Winnaar 'beste zorgidee 2009' bekend
Zorgcoach is het beste zorgidee van 2008

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 reacties

 • no-profile-image

  Tonny

  En wat te doen met alle geleverde, maar niet meer gebruikte wondmaterialen?

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Wel hm, uit de bespaarde kosten. Apothekers krijgen bij het (opnieuw) verstrekken weer een receptregel uitbetaald en verder valt er waarschijnlijk nwel meer uit te onderhandelen.
  Tot nu toe is het verboden maar de praktijk is gelukkig anders: opnieuw uitgeven door huisartsen van teruggebrachte medicijnen onder bepaalde voorwaarden. Het mag niet maar als het nu net zo gedoogd wordt als het gebruik van soft-DRUGS, waarom moeilijk doen.

 • no-profile-image

  hm

  wie gaat al dat werk van innemen crediteren logistiek terugplaatsen bewaarcondities controleren betalen

 • no-profile-image

  LN

  In het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem is oncoloog dr. Muller in 2009 al hiermee in de praktijk begonnen en heeft hij aangetoond forse besparingen op een veilige manier te kunnen realiseren. Voor zover bekend heeft hij deze proef toen niet mogen of kunnen doorzetten. Wellicht kunnen we opnieuwe bekijken of het werkt in NL en hiervan leren?!

 • no-profile-image

  bezorgde

  Goed plan!En dan misschien ook de pillen voor chronische gebruikers bijv anticonceptie thyrax ed niet meer iedere 3maanden per herhaalrecept, maar iets grotere voorraad, scheelt geld en tijd.

Of registreer u om te kunnen reageren.