Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Alle toezichthouders Gehandicaptenzorg Limburg stappen op

De hele raad van toezicht van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg is op 11 november opgestapt. Als reden geeft de raad de ‘aanhoudende’ negatieve berichtgeving over zijn interpretatie van de regels van goed bestuur en toezicht
Alle toezichthouders Gehandicaptenzorg Limburg stappen op

Sta-in-de-weg

De raad zegt geen sta-in-de-weg te willen zijn. Door de negatieve berichtgeving kan de focus van de raad niet liggen op belangrijke ontwikkelingen als de reorganisatie en nieuwe regelgeving, zo zegt een woordvoerder. De raad van bestuur zegt het aftreden te betreuren maar er ook begrip voor te hebben. SGL is bezig met de voordracht van een nieuwe, tijdelijke, raad van toezicht. Deze moet worden benoemd door de rechtbank.

Bestuursondersteuning

Drie weken geleden bracht de ondernemingsraad van SGL naar buiten dat hij het vertrouwen in de raad van toezicht had opgezegd. Reden hiervoor was dat de voorzitter en vice voorzitter drie maanden lang bestuurder Guus de Jong hebben geadviseerd terwijl zij ook als toezichthouder in functie bleven. Daarvoor hebben zij zich volgens de OR buitenproportioneel laten betalen. De raad zelf zegt dat de bezoldiging in overeenkomst is met de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen. Zowel over deze salariëring, als over het tijdelijk ondersteunen van het bestuur, heeft de OR een klacht neergelegd bij de governancecommissie. De OR vindt het handelen van de voorzitter en vicevoorzitter ernstig in strijd met de Zorgbrede Governancecode.

Governancecommissie

Het wachten is op de governancecommissie die volgens de woordvoerder op zeer korte termijn zal laten weten wat er gebeurt met de zaak die de OR aanhangig heeft gemaakt. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

OR zegt vertrouwen in toezichthouders SGL op
OR zegt vertrouwen op in WWZ-Marienstate-Valent
OR zegt vertrouwen Ziekenhuis Walcheren op
OR zegt vertrouwen bestuur Amphia op

5 reacties

 • no-profile-image

  Hein

  @ Jan C: je vliegt weer aardig uit de bocht....

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Op de website is er geen informatie te vinden over directie/raad cvan bestuur en raad van toezicht. Een heeeeel
  open organisatie dus. men denkt blijkbaar dat gehandicapten e.a. die informatie niet nodig hebben.

 • no-profile-image

  Henk

  En de raad van bestuur blijft zitten?????? Volgens mij wordt dat het eerste klusje van de nieuwe RvT.

 • no-profile-image

  Mark

  Dit is bij wet geregeld. Een stichting is van niemand, dus heb je een onafhankelijk orgaan nodig die zorgdraagt voor nieuw toezicht.

 • no-profile-image

  Bas

  "Deze moet worden benoemd door de rechtbank". Waarom speelt de rechtbank hierbij een rol??

Of registreer u om te kunnen reageren.