Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Babysterfte fors gedaald

De babysterfte in Nederland is met bijna 40 procent gedaald. Dat blijkt uit een rapport van de stichting Perinatale Audit Nederland (PAN), waarin onder anderen verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, huisartsen en pathologen zitten.
Babysterfte fors gedaald

Van 2001 tot 2010 is de sterfte van voldragen baby's met 39 procent gedaald. Over de oorzaak kan PAN-voorzitter Hein Bruinse kort zijn. "We letten gewoon beter op", zegt Bruinse. Bovendien werken de betrokken partijen beter samen en zijn protocollen doorgevoerd. Uit internationaal onderzoek uit 2004 bleek nog dat Nederland wat betreft babysterfte in de staartgroep van Europa zat.

Sterfte

In 2010 werden 367 baby's dood geboren of overleden in de vier weken na de bevalling. In 2001 waren dit er nog 651. Daarmee is de sterfte gedaald van 3,8 per duizend naar 2,3 per duizend, een daling van 39 procent. Het totale aantal kinderen dat na een zwangerschapsduur van 22 weken of meer wordt geboren en rond de geboorte overlijdt, is gedaald van 2.322 kinderen (12,2 per duizend) in 2001 naar 1.672 (9,4 per duizend) in 2008, een daling van 23 procent. (Zorgvisie - Annelies Vermeulen)

Lees ook:

IGZ wil plan tegen babysterfte van ziekenhuizen
Meer babysterfte in Amsterdamse stadsdelen
Erasmus MC continueert aanpak babysterfte

Annelies Vermeulen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Maarten

    300 minder sterfgevallen en de verklaring is "We letten gewoon beter op"? Zijn er de afgelopen 10 jaar 3000 babies doodgegaan omdat de dames en heren niet op zaten te letten???

Of registreer u om te kunnen reageren.