Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Beste Zorgidee 2011 is plagiaat’

De prijs voor beste zorgidee van 2011 van zorgverzekeraar ONVZ is dit jaar naar een gekopieerd idee gegaan. Dat zeggen farmaceutisch consulente Aster de Vries en apotheker Yvonne Nortier van Kring-apotheek Bergschenhoek.
‘Beste Zorgidee 2011 is plagiaat’

Winnares Anja Vissers-Versteegen van het Beste Zorgidee 2011 won in oktober met haar idee een cheque van 10.000 euro. Haar idee om medicijnen in een speciale verpakking te sealen, zodat ze bij terugname door een apotheek opnieuw gebruikt kunnen worden, is echter helemaal niet nieuw. Aster de Vries behaalde in 2010 de Numerando farmacie Award met haar adviesnota: ‘Retourmedicatie onder de loep’. In deze adviesnota wordt het sealen van verpakkingen al als een oplossing aangedragen. De macro-economische getallen en bedragen in deze nota komen bijna letterlijk overeen met die in het idee van Vissers-Versteegen.

Plagiaat

“In tegenstelling tot het idee van mevrouw Vissers-Versteegen borduurden wij netjes voort op de bestaande ideeën, vermeldden we deze ook en stuurden we deze mensen ook een afschrift van onze nota”, zegt Yvonne Nortier van Kring-apotheek Bergschenhoek. “Aster de Vries wordt door Vissers-Versteegen echter helemaal niet genoemd, dat riekt naar plagiaat.”

Prijsuitreiking

Kring-apotheek Bergschenhoek heeft contact gezocht met de verzekeraar naar aanleiding van de prijsuitreiking. “ONVZ liet ons via hun jurist weten lak aan ons te hebben”, zegt Nortier. “Vissers-Versteegen heeft eveneens niet gereageerd. Saillant detail is nog dat zorgverzekeraar Achmea naar aanleiding van het uitreiken van de prijs contact heeft gezocht met ons omdat het idee hun wel erg bekend voorkwam.”

Inzending

ONVZ laat weten op geen enkele wijze enige intellectueel eigendomsrecht op het winnende idee of enige andere inzending te claimen. “De jury heeft alle ingezonden ideeën beoordeeld op de criteria van het beste zorgidee en op basis van deze beoordeling is de winnares bepaald”, aldus een ONVZ-woordvoerder. “We hebben onderzocht of het idee van Anja Vissers al bestond, we hebben met inzet van onze middelen geen vergelijkbaar idee kunnen vinden. Aster de Vries heeft dit jaar niet meegedaan, we hebben haar inzending dus ook niet kunnen beoordelen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Het Beste Zorgidee van 2011 is hergebruik medicijnen
Zorg TV is het Beste Zogidee 2010
Winnaar 'best zorgidee 2009' bekend
Zorgcoach is het beste zorgidee van 2008

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  Alternatief

  Inderdaad aan de slag met een goed idee, en niet gaan treuren als je zelf nalaat om er zelf verder actief mee bezig te blijven. Hoop dat de betrokkene actiever met haar dagelijkse werkzaamheden omgaat. Met een teruggetrokken en lakse houding als betrokkene komt de zorg niet uit de zorgen.

 • no-profile-image

  Claudia

  In de branche waarin ik werkzaam ben, is het gebruik van (gedeeltes van) andermans teksten toegestaan, MITS aan bronvermelding wordt gedaan. Wordt dit nagelaten dan wordt het ingeleverde werk door de examencommissie beoordeeld met het resultaat 'Fraude'. Vissers-Versteegen heeft overduidelijk nagelaten aan bronvermelding te doen en de examencommissie in deze, ONVZ, heeft verzuimd het werk gedegen na te kijken. Wat mij betreft verdient Vissers-Versteegen dan ook het resultaat FRAUDE!

 • no-profile-image

  Erwin

  Bedrijven, maar met name verzekeraars zijn ware meesters in deze luchtklopperij, allerlei prijsvraagjes, top-tienen, tevredenheidsonderzoeken en de ideeenbus. Feitelijk niet beter dan de gemiddelde wasmiddel reclame. Allemaal onder het mom dat men veel met de zorgontvangende medemensch op heeft. Aan het eind van de rit gaat het toch om gewoon ordinair winst maken en de concurrentie genadeloos uitschakelen. Deze leuke acties worden allemaal betaald uit de opgebrachte premie.

 • no-profile-image

  henk

  Weinig ideeën zijn echt nieuw. De vraag is hoe je goede ideeën onder de aandacht krijgt. Via zo'n prijs dus. Gezeur allemaal over plagiaat. Heeft iemand een claim op het idee dan?

 • no-profile-image

  Geert

  Bij onze apotheek hier in het "dorp" Klazienaveen werkt men al jaren zo, al vanaf 2008 dus...

 • no-profile-image

  Amiz

  Er worden de laatste tijd zo veel prijzen uitgereikt, dat het onontkoombaar is dat er overlap plaatsvindt. Interessant is misschien om na te gaan waarom goede ideeen niet direct breed worden ingevoerd.

 • no-profile-image

  Jan C

  Zelfs daar faalt de zorg

 • no-profile-image

  Anton Noé

  Ik zou de betrokkenen willen aanraden om de zoektermen "reusable packaging + medication" in te kloppen in Google.

  Innoveren is niet alleen een idee BEDENKEN maar vooral ook dat idee TESTEN, TOEPASSEN en DELEN. Indien een van die 4 werkwoorden ontbreekt is misschien sprake van een goed idee maar niet van innovatie.

  Ik adviseer professionals in de zorg om ideeën die maatschappelijk relevant kunnen zijn snel en via geijkte platformen toegankelijk te maken zodat we de forse uitdagingen die we het hoofd moeten bieden snel kunnen oppakken.

  Dat gesteld, het pikken van andermans idee en het voordoen alsof het een eigen idee is zie ik als een hoogst onfatsoenlijk uitvloeisel van de vercommercialisering in de zorg. Foei!

 • no-profile-image

  Bill

  Fail voor ONVZ

Of registreer u om te kunnen reageren.