Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Geen zorg voor mensen met nah

Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en probleemgedrag is nauwelijks goede zorg te krijgen. Ten minste 150 van hen bevinden zich in een uitzichtloze situatie. Dat meldt het vaktijdschrift Markant.
Geen zorg voor mensen met nah

Zorgaanbieders die zorg willen organiseren voor mensen met niet-aangeboren hersenletstel (nah) stuiten op financiële problemen. Voor deze groep cliënten bestaat geen zorgzwaartepakket. Volgens Wilma Ritzen van kenniscentrum Vilans verhuizen veel patiënten doorlopend van de ene zorgsetting naar de andere. Terwijl ze een stabiele, prikkelarme woonomgeving en passende ondersteuning nodig hebben. Doordat de cliënten van het kastje naar de muur worden gestuurd, raken ze wanhopig en verslechtert hun gedrag. “Er zijn schrijnende gevallen bekend met wie langdurig wordt geleurd”, aldus Ritzen.

Sociaal isolement

Vaktijdschrift Markant, maandblad voor de gehandicaptensector, schrijft dat er veel meer mensen met nah zijn die geen zorg krijgen. Monique Kuipers, voorzitter van de coördinatoren van hersenletselteams: “Die mensen wonen bij ouders, partners of alleen en ondervinden forse problemen in het dagelijkse leven. Ze maken schulden, bevinden zich in een sociaal isolement of krijgen te maken met criminaliteit. Behalve aan voldoende verblijfplaatsen en dagbesteding is er ook grote behoefte aan meer bekendheid van de problematiek”, aldus Kuipers. “Deze cliëntengroep past in geen van de zorgsectoren.” (Zorgvisie - Carolien Stam)

Lees ook:

Aantal cliënten daalt en omzet stijgt in gehandicaptenzorg
'Bureaucratie gehandicaptenzorg is tranendal'

Carolien Stam

7 reacties

 • no-profile-image

  Tiny

  gelukkig is het niet overal zo.
  Als leidinggevende en werkend met clienten NAH kijken wij naar alle mogelijkheden om te zorgen dat de client de goede zorg krijgt. belangrijk is dat het in het voortraject al goed loopt. signalering door mantelzorgers, huisarts ect. en dat wij dan ook de aanmelding krijgen.

 • no-profile-image

  rene

  geachte mevrouw irma slomp ik snap niet dat u zich door mevrouw ritzen in de maling laat nemen , mevrouw ritzen zit zelf in de hersenletsel teams, ik denk niet dat ze haar mond nu opendoet voor de clienten maar voor een centen kwestie voor het project,\

 • no-profile-image

  irma slomp/ JEK je eigen keus

  Helaas kan ik bevestigen wat mevr. Ritzen te melden heeft.
  Ik zoek al bijna een jaar naar een plek voor iemand die een zorgindicatie heeft, maar nergens welkom is. Iedereen heeft wel weer een andere reden om te weigeren. Maar vervolgens neemt niemand de verantwoordelijkheid voor de afgegeven zorgindicatie.

 • no-profile-image

  rene

  nou hubke ik denk niet dat het gaat lukken de eerste drie weken zijn eerst voor observatie dat is alleen kijken, maar nog niks doen,

 • no-profile-image

  huubke

  IK DACHT VOOR HET GEVAL IK EEN TRAUMATISCH HERSENLETSEL HEB, IK GOED verzekerd zou zijn
  Ieder geval voor 6 weken opname in zorginstelling

 • no-profile-image

  rene

  het hersenletsel team is geen onafhankelijk team, heb je problemen met bax of mee dan kom je ze ook weer hun zogenaamde macht in het team tegen

 • no-profile-image

  mevrouw smit

  het hersenlrtsel team zoals hersenletsel team limburg is alleen bezig om het geld te verdelen maar niet met de mensen bezig.

Of registreer u om te kunnen reageren.