Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

IGZ: aanwijzing voor 49 praktijken van huisartsen

Vrijwel alle huisartsenpraktijken beantwoorden een spoedoproep binnen de gestelde norm van 30 seconden, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een vervolgonderzoek. Toch zijn er nog steeds 49 praktijken die niet aan de bereikbaarheidsnormen voldoen, ondanks waarschuwingen van de inspectie.
IGZ: aanwijzing voor 49 praktijken van huisartsen

De IGZ heeft aan de minister van VWS geadviseerd de 49 huisartsenpraktijken een aanwijzing te geven. Uit het eerste onderzoek in mei naar de telefonische bereikbaarheid van alle 4378 huisartsenpraktijken in Nederland bleek dat een op de vier een spoedoproep niet binnen de gestelde norm van 30 seconden beantwoordde. De huisartsenpraktijken kregen twee maanden de tijd om orde op zaken te stellen. Bij het vervolgonderzoek blijkt dat 49 huisartsenpraktijken nog steeds niet binnen de gestelde norm van 30 seconden antwoorden.

Risico's

In mei antwoordde een op de vier huisartsenpraktijken niet binnen 30 seconden. Bij een op de acht praktijken lukte het zelfs niet om binnen 90 seconden iemand aan de lijn te krijgen. Dit levert serieuze risico’s op voor de patiëntveiligheid, zeker in levensbedreigende situaties, aldus de IGZ.

Dwangsom

De verwachting is dat de minister het nu gegeven advies binnen enkele dagen zal overnemen. Na medio december controleert de inspectie de 49 huisartsenpraktijken opnieuw. Een praktijk die dan nog steeds niet goed bereikbaar is, krijgt van de inspectie een last onder dwangsom opgelegd van 2.000 euro per week, met een maximum van 30.000 euro.

Lees ook:

Schippers haalt minder terug bij huisartsen
NPCF monitort gevolgen van korting op huisartsen
Landelijk huisartsenprotest met zondagdienst
Wim Groot: 'Huisartsen zijn helemaal niet zielig'

Carolien Stam

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Born

  locatiegegevens van de verschillende kantoren van de IGZ

  Centrale vestiging Utrecht
  Regio noordoost
  Regio noordwest
  Regio zuidoost
  Regio zuidwest

 • no-profile-image

  Desmond

  Een huisarts van de 49 aan het kruis genagelden blijkt OVERLEDEN! Knap werk IGZ. Echt iets om trots op te zijn........

 • no-profile-image

  Oei

  Gek genoeg heeft de IGZ nooit openheid van zaken gegeven over de wijze waarop in april is aangetoond dat huisartsen niet bereikbaar waren binnen 30 seconden. Er blijken veel foutieve nummers gebeld te zijn door het onderzoeksbureau. Bij deze laatste ronde blijkt dat de bezwaartermijn om te reageren op de vaststelling dat er te laat werd opgenomen tot 4 november liep. Gek genoeg is dat de dag dat de IGZ haar lijst al publiceert. Daar mag je op zijn minst vraagtekens bij stellen.

 • no-profile-image

  Mitrasing

  IGZ doet aantoonbaar ondeugdelijk wer dus de resultaten mag je gerust met een korrel zout nemen. Gind iemand dood door een reactietijd van 31 sec.? 32? 45?
  Veel ergelijker is dat de LHV alles maar voor zoete koek slikt.

 • no-profile-image

  Desmond

  Uit GEDEGEN onderzoek blijkt dat de IGZ volstrekt overbodig is. Hun onderzoeksresultaten liggen helaas op voorhand al vast. Daar waar de IGZ zou moeten ingrijpen, faalt ze opzichtig. Daar waar de IGZ als compensatie makkelijk kan scoren, ten koste van een complete beroepsgroep, laat ze dat niet na.
  Een wereld zonder IGZ ziet er niet per definitie slechter uit.
  Hoe zit het ook alweer? 30 seconden, ingefluisterd door de NPCF. Opperste verwarring, omdat niemand nu echt weet wanneer 112 te bellen, en wanneer de huisarts. En: hoe zat het ook alweer met de RANDVOORWAARDEN voor de huisarts om goed bereikbaar te zijn? Volgens mij is het 30 seconden criterium vergelijkbaar met de opdracht om Bin Laden te overmeesteren met behulp van een waterpistool.
  Daar hoor ik niemand over.
  Ook de NPCF en de IGZ niet.

Of registreer u om te kunnen reageren.