Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ministerraad neemt Beginselenwet AWBZ-zorg aan

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS ingestemd met de Beginselenwet AWBZ-zorg.
Ministerraad neemt Beginselenwet AWBZ-zorg aan

De wet geeft AWBZ-cliënten een afdwingbaar recht op het maken van afspraken in hun zorgplan. Het is de bedoeling dat zowel de cliënt als de zorgverlener dankzij de wet makkelijker hardere afspraken maken. De wet moet het ook mogelijk maken voor cliënten om eerder aan de bel te trekken als afspraken niet worden nagekomen. Daarnaast kunnen cliënten met ernstige klachten over persoonlijke verzorging en bejegening zich rechtstreeks wenden tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Beginselenwet

De Beginselenwet AWBZ-zorg is een aanvulling op het voorstel voor de Wet cliëntenrechten zorg. Dat wetsvoorstel is reeds in behandeling bij de Tweede Kamer. De uitgangspunten van de Beginselenwet vinden hun oorsprong in het regeer- en het gedoogakkoord. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Cliëntenwet toch naar de Kamer

Kabinet akkoord met cliëntenwet

Veldhuijzen van Zanten werkt aan beginselenwet care

6 REACTIES

  1. Het is erg fijn dat cliënte zich rechtsstreeks tot de IGZ mogen wenden om te melden. Helaas blijkt daar de reactiesnelheid erg laag en wordt er niet op individuele meldingen gereageerd. Mensen uit verpleeghuizen zijn doodsbang voor de repercussies die ze zullen ervaren wanneer ze klagen.Een enkel familielid neemt de moeite (soms pas na overlijden) eens een boekje open te doen. Vaak gebeurt dat bij Zorgbelang, onafhankelijke externe klachtopvang en klachtondersteuning.Ik hoop dat dat ook in die wet geregeld is, dat daar geld voor is.

  2. Lees alle reacties
  3. de problemen in de verpleeghuizen en verzorgingshuizen liggen bij de regering zelf: veel te veel bezuinigen waardoor er geen kwaliteit personeel is. Dit is in de afgelopen jaren schrijnend, zelfs onacceptabel.De zorg is daardoor beneden pijl. En het komt niet door de verzorgenden zelf:die doen hun best, maar ze zijn veelal gewoon niet opgeleid voor de compleze zorg.Eveneens het feit dat er “managers’inde directie zitten die geen feeling hebben met de zorg.

  4. Dit kabinet, maar ook de voorgaanden, denken dat een maatschappelijk probleem -de vermeende misstanden in verpleeg- en verzorgingshuizen bij de zorg voor ouderen- worden opgelost door er “even” een of enkele wetjes hiervoor vast stellen. Wanneer ze denken dat hierdoor de problemen zijn opgelost hebben ze het echt mis.! De praktijk daar gaat het om. Het is bij conflicten tussen bewoners en zorginstellingen veelal “de muis tegen de kater”….Er zijn genoeg voorbeelden hiervan. “Gelukkig” kan ik me nog als PGB-zzp budgethouder nog thuis volledig laten verzorgen en begeleiden door een prachtig stel zorgverleensters.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.