Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Sterfte hartinfarct met 80 procent gedaald'

De sterfte onder ziekenhuispatiënten met een hartinfarct is de afgelopen 25 jaar met 80 procent gedaald. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC vastgesteld in een onderzoek onder 15.000 patiënten die tussen 1985 en 2008 in het Thoraxcentrum van het ziekenhuis opgenomen zijn geweest.
'Sterfte hartinfarct met 80 procent gedaald'

De onderzoekers denken dat andere ziekenhuizen in Nederland soortgelijke vooruitgang hebben geboekt. De wetenschappers noemen als oorzaken betere herkenning van de verschijnselen buiten het ziekenhuis, snellere start van de behandeling en betere samenwerking tussen ziekenhuizen in de regio. Ook betere inzet van medicijnen als cholesterol- en bloeddrukverlagers spelen een rol.

Sterfte

De sterfte van patiënten met een groot hartinfarct daalde van 17 procent in de periode 1985-1990 tot 6 procent in de laatste 10 jaar. Van de groep patiënten met een klein hartinfarct bedraagt de sterfte op dit moment minder dan 2 procent. De daling van de sterfte in de eerste maand na opname komt in totaal uit op 80 procent. Ook zijn de overlevingskansen op langere termijn enorm verbeterd. De onderzoekers verwachten dat de sterfte de komende jaren verder afneemt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Bloedverdunners voorkomen sterfte aan hartinfarct
Minder mensen in ziekenhuis met hartinfarct

3 reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Misschien dat ze nu niet meer in het ziekenhuis, maar gewoon thuis overlijden. Leg deze cijfers eens naast de gemiddelde duur van de ziekenhuisopname. Die is in deze periode enorm terug gebracht.

  @Christina Brucks: typische uitspraak van een beleidsmedewerker. Sta je nog weleens op de vloer?

 • no-profile-image

  Christina Brucks (beleidsmedewerker)

  Opvallend trouwens dat er (tot nu toe) zo weinig op positief nieuws wordt gereageerd! Jammer.

 • no-profile-image

  Christina Brucks (beleidsmedewerker)

  Dát is nog eens kwaliteit van zorg leveren! Een mooi voorbeeld voor ons allemaal. Er is heel hard gewerkt met hele mooie resultaten! Gefeliciteerd!

Of registreer u om te kunnen reageren.