Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Veel psychoses blijven lang onbehandeld

Ongeveer een derde van de mensen die een psychose krijgt, blijft langer dan 9 maanden zonder behandeling. Dat komt onder meer omdat medewerkers van psychiatrische instellingen de psychose vaak niet herkennen, zeker niet bij patiënten die al bij hen onder behandeling zijn. Dat concludeert Nynke Boonstra van de Rijksuniversiteit Groningen in een studie waarop ze donderdag 10 november promoveert.
Veel psychoses blijven lang onbehandeld

Ze adviseert de medewerkers een korte vragenlijst te gebruiken bij het eerste contact met de patiënt. De lijst helpt psychoses te herkennen. Dat is belangrijk omdat patiënten beter herstellen als de behandeling snel begint. De promovenda neemt aan dat de ggz-medewerkers eenmaal gestelde diagnoses blijven hanteren, en daardoor minder alert zijn op veranderingen in het gedrag van de patiënt. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Gametherapie voor jongeren met psychose
Virtual reality project voor behandeling psychose ontvangt 'Veni subsidie'
Praten met lotgenoten helpt bij psychose

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    W.F.Willems

    En wie zijn die GGz-medewerkers? De voormalige RIAGG-medewerkers, die vooral graag zaten te kleppen met yavis-klanten over weltschmerz

Of registreer u om te kunnen reageren.