Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Besluit Schippers over orgaandonoren valt slecht

De Nierstichting en Hartpatiënten Nederland zijn zeer teleurgesteld over het besluit van minister Schippers van VWS geen wijziging in het systeem van donorregistratie door te voeren.
Besluit Schippers over orgaandonoren valt slecht

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Schippers van VWS bekend gemaakt geen systeem van actieve donorregistratie in te willen voeren. De minister acht invoering van het zogenoemde “geen bezwaar systeem” een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van burgers. In plaats hiervan verwacht Schippers veel van een betere organisatie en aanpak in de ziekenhuizen. Donorregistratie kan volgens de minister een belangrijke impuls krijgen mits alle betrokken zorgverleners en bestuurders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en hiernaar handelen. Ook zet zij de huidige voorlichtingscampagne over orgaandonatie voort.

Verantwoordelijkheid ziekenhuizen

De Nierstichting vindt de opstelling van de minister onaanvaardbaar. “Het is volstrekt onjuist te verwachten dat de maatregelen in ziekenhuizen tot een doorbraak zullen leiden. Voor deze aanname bestaat niet alleen geen enkele onderbouwing, het is ook onaanvaardbaar dat hiermee bij nierpatiënten de indruk wordt gewekt dat ziekenhuizen hier een verantwoordelijkheid laten liggen”, zegt Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting. “Ziekenhuizen worden geconfronteerd met het feit dat de wens van de overledene onbekend is. Zij hebben juist behoefte aan een systeemwijziging, zodat de keuze van ruim 7 miljoen niet-geregistreerde Nederlanders bekend wordt. De overheid dient hiervoor de voorwaarden te scheppen in plaats van de bal bij zorginstellingen te leggen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rotterdamse ziekenhuizen werven levende nierdonoren

‘Orgaan weghalen voor donor overlijdt’

VWS voert misleidende donorcampagne

‘Poliskorting leidt niet tot meer orgaandonoren’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. De minister acht invoering van het zogenoemde “geen bezwaar systeem” een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van burgers.
    Tegelijkertijd zet de VVD zich (extreem) in voor een Landelijk EPD. Voor het L-EPD geldt “Ja, tenzij” .
    Het komt hypocriet over dat de VVD zich verschuilt achter het zelfbeschikkingsrecht, op voorwaarde dat dat de partij uitkomt.
    De VVD gelooft niet in een maakbare samenleving, maar wel in een L-EPD. Schijnheiliger dan het CDA als u het mij vraagt ( hoewel dat feit op zich bijna onmogelijk is) .

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het helemaal eens met de reactie van de Nierstichting. Al tien jaar lang inventariseert ons ziekenhuis het handelen van haar artsen m.b.t. donatie. Daaruit blijkt dat artsen potentiële orgaandonoren goed herkennen en dat de gesprekken over donatie met de nabestaanden van de mogelijke donoren, goed verlopen. Dit laatste blijkt uit onderzoek onder de nabestaanden.
    Groot probleem in de praktijk is echter dat de wil van de medisch geschikte donor vaak niet bekend is: niet in het Donorregister en niet bij de nabestaanden. Uit de wetenschappelijke literatuur is bekend dat het kennen van de wil van de donor, leidend is voor het besluit van de nabestaanden. Het is daarom heel aannemelijk dat als nabestaanden de wil niet kennen, wat dus vaak het geval is, zij donatie weigeren. Iedereen zal begrijpen dat nabestaanden geen toestemming durven te geven als hun dierbare die overlijdt, dit mogelijk niet gewild zou hebben.
    Het kennen van de wil is dus cruciaal. Om dat binnen afzienbare tijd in Nederland te bereiken is het ‘geen-bezwaar-systeem’ nodig. Zolang dat er niet is, leggen te weinig burgers hun wil vast in het Donorregister. Ondanks alle campagnes. Dat is de afgelopen 12 jaar gebleken. Minister Schippers acht het ‘geen-bezwaar-systeem’ een aantasting van het zelfbeschikkingsrecht van burgers. Ethisch dus onverantwoord. Maar hoe ethisch verantwoord is het dat zoals nu, nabestaanden voor het dilemma komen te staan dat de wil van hun dierbare niet bekend is? En dat er mogelijk donatie plaats vindt omdat nabestaanden daarin toestemmen, terwijl de patiënt dat niet had gewild maar dit niet had laten vastleggen? En hoe ethisch verantwoord is het dat ondanks dat het overgrote deel van de bevolking zegt donor te willen zijn, wij hen niet afdoende stimuleren dit te laten registreren, waardoor als deze mensen overlijden, er geen donatie plaats vindt? Dit, wetende dat jaarlijks patiënten overlijden omdat een donororgaan te laat komt? Zo is de situatie nu.
    Voor mij staat bovenaan dat elke burger vrij moet zijn en blijven in de keuze rond donatie. Daar moet de overheid op afstand blijven. Maar van de burger vragen na te denken over wel of geen donatie, dat mag toch wel gevraagd worden. En als de burger er niet uit komt, kan ‘Nee’ geregistreerd worden. Dan hoeft deze ook niet bang te zijn dat nabestaanden wel toestemming geven.
    Donatiefunctionaris in een groot top-klinisch ziekenhuis

  4. Van mij mogen ze het verplichten om donod te zijn MITS.
    Maar de MITS houdt dan ook direct in, dat diegene die iets “NIET WIL”
    geven dus ook direct voor zichzelf heeft bepaald, dat hij of zij dan ook NIETS WIL/MAG ONTVANGEN. Geen discussie mogelijk, of je hebt een ziekte waardoor het niet mogelijk is om jouw organen bij iemand anders in te plaatsen, omdat diegene dan ook ziek zou worden.

  5. Merkwaardig is tevens de opmerking van VWS dat onderzoek zou hebben uitgewezen dat wijziging van het systeem niet zou leiden tot meer donoren. Welk onderzoek of onderzoeken dit dan zijn blijft onbekend. Er is een onderzoek geweest naar het aantal gezonde donoren wegens verkeersongevallen. Dat onderzoek is achterhaald door de verhoging van de max max snelheid naar 130 km/uur.
    Waarom zouden alle andere landen op deze wereld dan gekozen hebben voor passief donorschap en de burgers het zelfbeschikkingsrecht gunnen om bezwaar te maken?
    De bestuurlijke lafheid in dit land kent geen grenzen. De Regenten wringen zich in de onmogelijkste bochten om het elkaar naar de zin te maken ten koste van de burgers in dit land.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.