Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Staatssecretaris waarschuwt thuiszorg

Uitzendkrachten die in de thuiszorg werken maar geen verpleegkundige diploma's hebben, mogen geen medische taken verrichten. Mocht dat toch gebeuren, dan grijpt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in. Dat zei staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje, meldt persbureau Novum.
Staatssecretaris waarschuwt thuiszorg

Fleur Agema (PVV) vroeg de staatssecretaris om opheldering naar aanleiding van een reportage van EenVandaag die vanavond wordt uitgezonden. Daaruit zou blijken dat uitzendkrachten in de thuiszorg zonder de juiste diploma's ook verantwoordelijk worden gemaakt voor de verstrekking van medicijnen en moeten assisteren bij zelfinjecties.

Ingrijpen

Agema eiste dat de staatssecretaris dinsdag nog zou ingrijpen. Het risico ligt namelijk op de loer dat andere thuiszorgorganisaties het voorbeeld volgen, omdat niet geschoolde thuishulpen veel goedkoper zijn. Veldhuijzen van Zanten reageerde dat zij de uitzending nog niet gezien heeft. “Niettemin is het niet de bedoeling dat dergelijke praktijken voorkomen", zei ze. "Mocht dat toch zo zijn, dan zal de inspectie actie ondernemen”, aldus de bewindsvrouw. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Rel om verborgen camera bij Charim Thuiszorg
Rechter: VWS mag thuiszorg niet extra korten in 2011
Medicatie onveilig in thuiszorg en gehandicaptenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Petra

  Bedoelen ze met verpleegkundie ook een verpleegkundige? Volgens mij kunnen VIGGers ook heel veel doen, of...wordt zoals zo vaak iedereen die in de thuiszorg of in het ziekenhuis werkt verpleegkundige genoemd. Verpleegkundige is een beschermde titel,in de BIG geregistreerd.Je moet een verpleegkundige diploma hebben om je verpleegkundige te mogen noemen.
  Als alleen verpleegkundigen deze handelingen mogen doen dan worden we erg druk en heel veel kan best door een VIGGER worden gedaan.Wat bedoelen ze dus???

 • no-profile-image

  Rita

  Niet geschoold personeel is toch lekker goedkoop?

 • no-profile-image

  verpleegkundige

  "Een kat in het nauw maakt rare sprongen". Dat heb je met al die bezuinigingen. Kan de staatsecretaris ook erbij vertellen hoe de organisatie de kwaliteit kan blijven leveren met als maar bezuinigen?
  Mijn ervaring was, dat mantelzorg al heel veel deed, maar jarenlang volhouden was voor de meesten niet op te brengen.
  De laatste jaren gingen mijn middagen zitten in bureauwerk voor kostenbesparing en CIZ en CAK i.p.v. direkte zorg.
  Uitzendbureaus vragen naar de diploma's. Ze spiegelen aan de wergever vaak de zaak mooier voor dan het is, zodat ze een extra centje in eigen zak kunnen steken.
  Er valt heel veel over te zeggen, maar de conlusie die ik trek, is dat de rek er een keer uit is !

  Groetjes Iemand van de werkvloer

 • no-profile-image

  F. Heinen

  Wat vreemd dat men hier weer zo'n zaak van maakt. De regelgeving hierin is compleet helder, dus als men hiervan afwijkt is er sprake van een overtreding. Dan moet dus de inspectie optreden. Als iedereen zijn werk gewoon doet zit het systeem goed in elkaar.

 • no-profile-image

  criet

  Ben zelf voorstander van de mensen de rekening voor ogen huoden met alle restricties!
  Je ziet een afname statistisch als je direct naar de patient de rekening stuurt!Dan weet hij of zij al beter!

 • no-profile-image

  Gregorius

  Je kunt niet alles laten thuishoren onder 'thuiszorg'
  Dit vergemakkelijkt het alsmaar declareren en vaak nog onterecht!
  Familie kan toch ook sociaal bijspringen?

Of registreer u om te kunnen reageren.