Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Achmea voert de druk op

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Achmea heeft minimumkwaliteitsnormen voor zeven soorten kankeroperaties gepubliceerd. Op een lijst op internet is te lezen welke ziekenhuizen voldoen aan de normen, die zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH). Ziekenhuizen die (nog) niet voldoen aan de normen zijn nog met Achmea ‘in gesprek’.
Achmea voert de druk op

Achmea laat weten dat ‘in gesprek’ ook kan betekenen dat ziekenhuizen hun gegevens niet op tijd hebben ingeleverd, waardoor onbekend is of ze al dan niet aan de normen voldoen.

Kankeroperaties

Zeven ziekenhuizen zijn voor alle genormeerde kankeroperaties in gesprek. Desgevraagd zegt Achmea nu al te weten dat een aantal de normen niet haalt. Om welke ziekenhuizen het gaat, wil Achmea niet zeggen. Inmiddels hebben de MCA/Gemini Groep, het Leids UMC, het UMCG, het Atrium MC, Ziekenhuis Bernhoven en het Scheper Ziekenhuis aan Zorgvisie laten weten dat zij wel aan de normen voldoen. Het Elkerliek Ziekenhuis voert vier van de genoemde operaties uit en voldoet daarbij aan de normen. Orbis Medisch en Zorgconcern voldoet aan vier van de zeven normen. Voor 1 januari 2012 zorgt het ook aan de andere normen te voldoen of samenwerkingsafspraken te hebben gemaakt met omliggende ziekenhuizen.

Geen contracten

Achmea baseert zich op de normen die de Nederlandse Vereniging van Heelkunde heeft opgesteld voor complexe kankeroperaties. Alle ziekenhuizen moeten op 1 januari 2012 aan de normen voldoen. Ziekenhuizen die niet aan de normen voldoen, zal Achmea dan niet meer contracteren.

Nieuwe kwaliteitsnormen

Achmea zegt in een donderdag 17 maart verschenen persbericht dat alle ziekenhuizen op dit moment aan ‘de kwaliteitsnormen’ voldoen. Uit navraag blijkt dat het hier gaat om eisen die geformuleerd staan in protocollen en richtlijnen. De kwaliteitsnormen van de NVvH gaan pas op 1 januari 2012 in. Kwaliteitsnormen zijn nodig volgens Achmea omdat de kwaliteit beter wordt door concentratie van zorg en specialisatie van ziekenhuizen. Over deze normen is Achmea nu met ziekenhuizen in gesprek. De lijst met ziekenhuizen, die Achmea eerder presenteerde, is gebaseerd op de NVvH-normen. Deze lijst is inmiddels van de website van de zorgverzekeraar verdwenen en vervangen door een sterrensysteem dat is te bekijken via de ‘zorgzoeker’.

Aantallen

De volumenorm voor borstkanker en darmkanker is minimaal vijftig operaties per jaar. Voor longkanker, alvleesklierkanker, uitzaaiingen in de lever, slokdarmkanker, aorta-aneurysma minimaal twintig operaties per jaar. Voor blaaskanker minimaal tien operaties per jaar. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. @ Rob Adolfsen, Als mensen denken dat jij de auteur bent van mijn stekelige stukjes dan beschouw ik dat als een compliment, maar tevens vind ik het erg vreemd. Hoe kan een verstandig iemand in jouw positie zoiets opschrijven over een voormalige werkgever? Dan kun je toekomstige opdrachten wel vergeten. Als je als insider kritische stukjes schrijft, dan kun je jouw identiteit maar beter niet openbaar maken. Natuurlijk is Marie-Jose ook kritisch, maar zij behartigt gewoon het belang van haar werkgever. In dat geval is het netjes om met naam en toenaam vermeld te worden. Heb ik dan geen belang? Misschien wel. Lees al mijn stukjes en probeer er maar achter te komen voor welk doel ik strijd 🙂 Dat doel is echter niet noodzakelijk gelijk aan dat van mijn werkgever.

  2. Lees alle reacties
  3. Goed dat Zorgvisie de foutieve berichtgeving van gisteren heeft aangepast, hoewel excuses naar de gedupeerde partijen op zijn plaats zou zijn. En ook in dit artikel de strekking nog altijd tendentieus is. Als je een fout maakt past zelfkritiek. Dat mis ik hier.
    Wat de woordkeuze van Achmea betreft: mee in gesprek kan ook betekenen dat Achmea zelf de gegevens nog niet heeft verwerkt of heeft laten checken op juistheid. Dat heeft niet altijd te maken met het feit dat gegevens niet tijdig zijn aangeleverd.
    Het wordt echt noodzakelijk dat alle betrokkenen in de zorg zorgvuldiger met data omgaan en vooral met de publicatie ervan in delen of deeltjes. Ik roep de zorginstellingen op om vooraf waterdichte afspraken te maken over publicatie van dit soort data. Patiënten die moeten worden geopereerd schrikken zich een hoedje door de steeds vaker optredende onzorgvuldige publicaties.
    Foutief informeren bezorgt niet alleen veel mensen bergen extra werk, maar kan reputatieschade opleveren die niet makkelijk wordt gerepareerd (komt te voet en gaat te paard). In de veel landen wordt dat al in claims uitgedrukt die er niet om liegen.
    Overigens geldt de eis van zorgvuldigheid ook voor journalisten (of mensen die als zodanig optreden) die gegevens van internet plukken. Een goed gebruik in de professionele journalistiek is toch dat wordt nagegaan of de informatie juist is en goed wordt geïnterpreteerd. Daarbij past ook zoiets als ‘bronvermelding’. En de aldoude regel 1 in dit mooie vak: nooit ‘vergeten’ om hoor en wederhoor toe te passen, hoe groot de tijdsdruk ook is.

  4. PR stunt over de rug van de ziekenhuizen? De NVvH normen worden straks breed ingevoerd en Achmea haalt nog even de pers door snel en zeer onzorgvuldig een lijst te publiceren. Als Achmea echt in kwaliteit was geïnteresseerd dan zou Achmea aandringen op uitkomstindicatoren, ipv de huidige procesindicatoren die niet lijken samen te hangen met uitkomsten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.