Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘VWS koos hartklepziekenhuizen op verkeerde gronden’

Mark van Dorresteijn
VWS hanteerde verkeerde criteria bij de selectie van hartcentra die hartklepvervangende operaties via de lies mogen uitvoeren. Dat stelt het Eindhovense Catharina-ziekenhuis dat hier onderzoek naar heeft gedaan.
‘VWS koos hartklepziekenhuizen op verkeerde gronden’

Vorig jaar selecteerde het ministerie van VWS vijf hartcentra die de zogenoemde THI-procedures mogen uitvoeren. Het Catharina-ziekenhuis zat hier niet bij. Landelijk gezien heeft het Catharina Hartcentrum het op een na laagste sterftecijfer voor deze behandeling, maar dat nam VWS niet mee in de overwegingen.

Volgens het ziekenhuis had het ministerie moeten kijken naar uitkomstindicatoren, zoals het sterftecijfer tijdens en na de procedure, de dertigdaagsoverleving en het percentage re-operaties. In plaats daarvan is gelet op proces- en structuurindicatoren, zoals de aanwezigheid van protocollen en de deelname aan een dataregistratiesysteem. Deze indicatoren zijn aantoonbaar minder goede voorspellers van de kwaliteit van zorg.

Bezwaarprocedure

Het Catharina-ziekenhuis startte, als grootste cardiologische interventiecentrum van Nederland, een bezwaarprocedure en kreeg alsnog de vergunning. De VWS-bezwarencommissie gaf het Eindhovense ziekenhuis gelijk op het punt dat VWS en inspectie uitkomstindicatoren hadden moeten gebruiken.

Uitkomstindicatoren

Het ziekenhuis nam onderzoeksbureau The Decision Group in de arm. Op wetenschappelijk verantwoorde wijze is nu vastgesteld dat de kwaliteit van zorg het best is te meten met uitkomstindicatoren.

Symposium

Het Catharina-ziekenhuis houdt vandaag een symposium. Het ziekenhuis zet het onderzoek voort, samen met het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. Deze twee grootste hartcentra van Nederland hebben daarbij de ambitie om eind 2011 transparant voor patiënten, verzekeraars en overheid over de prestaties op deze indicatoren te rapporteren. Een woordvoerder van VWS laat weten dat de kwaliteit van alle hartcentra in orde was. Inmiddels hebben de resterende hartcentra een brief van VWS ontvangen waarin staat dat ook zij een vergunning kunnen krijgen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Afgewezen ziekenhuizen mogen toch hartkleppen vervangen

Ziekenhuizen verdeeld over geheimhouding hartklepbesluit

Ziekenhuizen in opstand tegen hartklepbesluit

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Zorgaanbieders afrekenen op kwaliteit, een mooi ideaal maar met de huidige stand van de wetenschap erg lastig. Overleving was dus goed, maar waren de patiënten wel vergelijkbaar? Waarschijnlijk niet. Was de overleving statistisch beter dan die van de andere ziekenhuizen? Waarschijnlijk niet want daar zijn de aantallen veelal te laag voor.

  2. Lees alle reacties
  3. En toch zijn dit soort uitglijders niet goed voor de reputatie van VWS. Het was niet de eerste keer dat er zo een uitgesproken negatief oordeel is uitgesproken over een, naar later bleek, voortreffelijke zorgverlener.
    Misschien moet het toezicht zich versterken met gevormde, praktijkrijke kennisdragers en misschien iets meer aandacht besteden aan alle goede dingen in Zorg. Immers jonge mensen zullen bij hun beroepskeuze ook publieke waardering meewegen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.