Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Altijd autopsie na onverwacht overlijden’

Mark van Dorresteijn
Als mensen onder de 45 onverwacht overlijden, moet er altijd een autopsie plaatsvinden. Daarvoor pleit Pieter Doevendans van het UMC Utrecht.
‘Altijd autopsie na onverwacht overlijden’

Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n vijfhonderd mensen onder de 45 onverwacht. In ongeveer driekwart van de gevallen is de doodsoorzaak een erfelijke hartaandoening, schat Doevendans. Bij slechts een derde van deze sterfgevallen wordt een autopsie uitgevoerd.

“Het is van belang dat dat wel gebeurt. Omdat het bij onverwacht overlijden meestal om een erfelijke hartaandoening gaat, is het belangrijk dat de nabestaanden dat weten. Zij kunnen dan zelf getest worden op die aandoening. Zo kan worden voorkomen dat er meer slachtoffers vallen”, meent Doevendans.

Autopsie

Meestal wordt er geen autopsie verricht, omdat de administratieve rompslomp te groot is. “Daar staat het hoofd van de nabestaanden helemaal niet naar als ze net een dierbare zijn verloren”, aldus Doevendans. Het kan ook emotioneel zijn om in het lichaam van een net overleden dierbare te laten snijden, denkt hij.

In de meeste gevallen betaalt de zorgverzekering de autopsie ook niet. “De zorgverzekeraars dragen de kosten van levende patiënten. Als ze doodgaan, houdt het op.”

Bewustwording

Doevendans pleit voor meer bewustwording van het belang van een autopsie na plots overlijden. Dat kan via de huisarts, de ambulancemedewerkers en de begrafenisondernemers. “Dat zijn meestal de mensen die na een onverwacht overlijden snel ter plaatse komen. Als zij de nabestaanden erop attent maken dat een autopsie heel nuttig kan zijn, zijn die misschien sneller geneigd om dat te laten doen.” Daarnaast pleit hij ervoor dat de autopsie door de zorgverzekeraars vergoed wordt.

Promotie

Op 21 april promoveert Anneke Hendrix, promovendus van professor Doevendans, op haar onderzoek naar plotse hartdood op jonge leeftijd. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.