Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gawande: ‘Medisch specialist moet nederig zijn’

Het werken met checklists in operatiekamers vereist van medisch specialisten discipline en nederigheid. Dat zei de wereldberoemde Amerikaanse chirurg Atul Gawande vorige week op een congres voor chirurgen in Amsterdam, georganiseerd door de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA).
Gawande: ‘Medisch specialist moet nederig zijn’

De tijd dat medisch specialisten God op aarde waren en fouten toegeven not done was, is al lang voorbij, hield Atul Gawande de chirurgen in de St. Olofskapel in Amsterdam voor. De wereldberoemde Amerikaanse chirurg en Harvard-professor was keynote speaker op het congres van de Dutch Surgical Colorectal Audit. Al jarenlang is hij voorvechter van het gebruik van checklists in de operatiekamer, net zoals piloten in de luchtvaart doen. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO leidt hij een project, waaraan wereldwijd honderden ziekenhuizen meewerken, om het gebruik van checklists te verbreiden.

Checklist vergroot vertrouwen

Als een kritische chirurg met 25 jaar ervaring opstaat en Gawande voorhoudt dat niet het werken met checklists, maar het vertrouwen tussen arts en patiënt de basis is voor goede zorg, antwoordt Gawande: “Het werken met checklists vergroot juist het vertrouwen. Welke piloot zou u meer vertrouwen, degene die checklists gebruikt of degene die dat niet doet en blindvaart op eigen ervaring? Het werken met checklist vereist de nederigheid te erkennen dat je feilbaar bent. En de discipline om ermee te werken.”

Lees ook:

AMC ondersteunt digitale operatiechecklist in andere ziekenhuizen
Eén checklist als overzicht voor chirurgisch traject

Papieren nieuwsbrief

Na afloop van zijn lezing sprak Zorgvisie met Gawande. Lees het verslag daarvan in de papieren Zorgvisie nieuwsbrief die vrijdag 29 april verschijnt. Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Geert

  Beste Maurits,
  De zinsbouw van je berichtje klopt van geen kant. Ga eens even in de hoek staan.

 • no-profile-image

  Maurits van H.

  Oh oh, wat willen ze allemaal graag dat de MS zich bescheiden opstelt. Maar wie krijgt het dan voor het zeggen? De bestuurders die het woord kwaliteit niet kunnen spellen, of naar patiënten die altijd meer willen.

 • no-profile-image

  Victor

  Hele wijze woorden. Nederigheid is in dit verband een goede bron voor zelfontwikkeling en betekent zeker geen verlies van zeggenschap en autonomie. Elke operatie is een nieuw verhaal.

 • no-profile-image

  veronica

  beter laat dan nooit.
  jammer dat verantwoordelijkheid nemen zo moeilijk is en dat de omgeving dat zo lang goed gevonden heeft.

 • no-profile-image

  Rastaman

  Prima signaal. Medisch specialisten lopen soms meer dan 50 jaar achter in dit gedrag. Jammer dat men al zo lang blijk geeft wars te zijn van beproefde technieken - zolang het niet zelf bedacht is, is het niks, lijkt het motto. Maar het woord "nederigheid" zal wel weer verkeerd in hun cochlea terechtkomen.

 • no-profile-image

  Helen Grives

  Helemaal mee eens. Andere inspirerende lectures van hem zijn te zien op de open course site van Harvard. Googlen of youtuben

Of registreer u om te kunnen reageren.