Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ vernieuwt meldingsprocedure suïcide ggz

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een nieuwe meldingsprocedure ontwikkeld voor het melden van suïcides en suïcidepogingen met ernstig letsel. Deze nieuwe procedure zal met ingang van 1 mei 2011 in werking treden.
IGZ vernieuwt meldingsprocedure suïcide ggz

De nieuwe procedure maakt het niet langer verplicht dat ggz-instellingen iedere suïcide of suïcidepoging met ernstig letsel aan de inspectie te melden. Gevallen waarbij de kwaliteit van zorg niet in het geding was, hoeven niet bij de inspectie gemeld te worden. Ook wanneer de opname vrijwillig was en wanneer er geen vrijheidsbeperkende maatregelen genomen zijn, hoeft de suïcide(poging) niet direct gemeld te worden.

Inzicht

De IGZ wil overigens nog wel inzicht in het aantal suïcides of pogingen daartoe. Daarom vraagt de inspectie de ggz-instellingen om vanaf 1 januari 2012 een overzicht aan te leveren van ‘een beperkte hoeveelheid overzichtsinformatie’. In november 2011 ontvangen ggz-instellingen nadere toelichting over de wijze van aanleveren van het jaarlijkse overzicht.

Alleen voor ggz-instellingen

De procedure gaat gelden voor alle ggz-instellingen die onder de Kwaliteitswet vallen. Alle niet GGZ-instellingen moeten alle suïcides en suïcidepogingen met ernstig letsel, net als voorheen, blijven melden bij de inspectie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

GGZ Friesland zet ansichtkaart in tegen suïcide

‘Suïcide onder artsen opmerkelijk hoog’

‘Inspectie moet suïcide blijven volgen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Hoe is het mogelijk, nog minder controle.
    Een vriendin van mij had verschillende pogingen gedaan.
    Inmiddels is ze van een flat gesprongen, omdat ze zo de deur uit kon lopen.
    Dit was in die instelling al heel veel keren gebeurd. Dan wordt het toch tijd voor ingrijpen ook al zijn er geen vrijheidsbeperkende maatregelen.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat scheelt ons (en IGZ natuurlijk) veel papierwerk. In ons geval was dat papierwerk wel nuttig, want juist door alle vragen werd ons duidelijk dat wij niet volgens het protocol hadden gehandeld. De waarschuwing van de inspecteur die daarop volgde heeft ertoe geleid dat wij onze zorg ook echt hebben verbeterd. Mij verrast de voorwaarde “geen vrijheidsbeperkende maatregelen”. juist bij de beslissing om al dan niet vrijheidsbeperkende maatregelen op te leggen worden veel fouten gemaakt, en die fouten zullen nu onopgemerkt blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.