Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Topcardioloog USA pleit voor openheid

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Cardioloog en directeur van de Cleveland Clinic in Ohio Lars Svensson pleit voor volledige openheid naar patiënten. Zijn ziekenhuis publiceert belangrijke kwaliteitsindicatoren, inclusief sterftecijfers, op internet.
Topcardioloog USA pleit voor openheid

De Cleveland Clinic krijgt jaarlijks ruim drie miljoen patiënten. Het sterftecijfer bij aortaklepvervangingen ligt op een derde van het landelijk gemiddelde.

Vertrouwen

Svensson: “Wij geloven heel erg in openheid en publiceren zowel onze goede als onze slechte resultaten. Het is aan de patiënt om ons te vertrouwen. Gelukkig zijn we een grote zorginstelling, met grote aantallen patiënten en hebben we erg goede resultaten”. Volgens Nederlandse artsenverenigingen zijn de sterftecijfers in ons land nog onvoldoende gecorrigeerd voor de verschillende patiëntencategorieën, de zogenoemde casemix. Daarom vindt men het gevaarlijk om sterftecijfers te publiceren. Patiënten zouden er onnodig ongerust van kunnen worden. Svensson: “Belangrijk hierin is het volume. Als je 300 hartoperaties doet per jaar dan hebben enkele sterfgevallen grote invloed op het sterftecijfer. In dat geval kan volume wat misleidend zijn. Je kunt in zo’n geval het best de variatie van jaar tot jaar bijhouden en een gemiddelde publiceren.”

Nummer 1

Svensson is thoraxchirurg, directeur van het aortacentrum en directeur kwaliteit van de afdeling Thorax- en Cardiovasculaire Chirurgie van de Cleveland Clinic in Ohio. Dit ziekenhuis is al meer dan vijftien jaar het nummer-een-hartziekenhuis van de Verenigde Staten en voorloper in het gebruik van uitkomstindicatoren. Zorgvisie sprak hem tijdens een symposium dat het Catharina Ziekenhuis 25 maart over dit onderwerp organiseerde. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer in de papieren nieuwsbrief van Zorgvisie die vandaag verschijnt (alleen voor abonnees).

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

5 REACTIES

  1. Mayo Clinic en Cleveland Clinic zullen er in Nederland niet komen volgens A Klink. Reden is dat zij mega ziekenhuizen zijn, op zeer efficiente wijze gerund met alle artsen in loondienst. In jaarverslag Cleveland clinic 2009 is een Newsweek verslag opgenomen waarin de topman van Cleveland Clinic verdere openheid van zaken geeft. Hij pleit voor een Overheids gerund verzekeringssysteem. Daarmee kan 20% op de kosten worden bespaard. 10% alleen al door het opleggen van 1 administratief systeem, inclusief de verantwoording van de prestaties op basis van uitkomsten. Geen wonder dat A Klink (en VWS) dit niet willen. Laat staan ZN en ZN-leden. De beste lobbyisten winnen het spel en dat zijn nog steeds de private verzekeraars.

  2. Lees alle reacties
  3. Cleveland Clinic vergelijkt zichzelf met op min of meer gelijke wijze gefinancierde en ingedeelde ziekenhuizen. Zie de website van Cleveland Clinic met alle informatie. Formidabele website.
    Wel zo netjes. Bedrijfscultuur van Cleveland Clinic, alle artsen in loondienst, is de beste te willen zijn. Mayo Clinic zit in dezelfde divisie te spelen.
    Website van Cleveland Clinic is een openbaring. Of jan modaal er wijzer van wordt is maar de vraag. In ieder geval onthoudt Cleveland Clinic je niets en had je het kunnen weten. De mindere goden in de USA ziekenhuiswereld behouden hun klandizie. Dat is te lezen op andere sites. Angst voor openbaarheid is misplaatst. Laat IGZ en NVZ en ook ZN de geheime informatie maar het internet zetten. Alles is bekend. Belletje naar Cleveland of Mayo hoe de data statistisch op een nette en betrouwbare manier te melden kan geen kwaad.
    Schaalgrootte van Cleveland is van een andere orde dan die van een gemiddeld Nederlandse ziekenhuisorganisatie. Omzet 5.2 miljard dollar, 3.600 bedden, een 12 tal ziekenhuizen. Geeft aan dat het verdienmodel bij Cleveland een andere is dan het AmstelHotel model van de Nederlandse ziekenhuizen.
    De procesindicatoren die ZN en ZN-leden nu gebruiken zijn zinloos. Als de NVZ slim is neemt ze het Cleveland Clinic model over en laat je de les niet lezen door ZN en ZN-leden.

  4. Tja als je de beste bent dan ben je niet bang voor uitkomstindicatoren. Maar niet iedereen kan de beste zijn, en dus zal er nooit een breed draagvlak zijn. En laat de politiek in ons polderlandje nou altijd om draagvlak vragen. Dus voorlopig zitten we met procesindicatoren die niet te gebruiken zijn voor patiënten of zorginkopers.

  5. Prima inbreng. De man zegt tussen de regels door dat 300 operaties per jaar wat weinig zijn. Hij valt nog net niet van verbazing van zijn stoel.
    Hoeveel operaties doet Cleveland Clinic? Laat Zorgvisie eens doorvragen en op onderzoek uitgaan.
    Alle ziekenhuizen in de USA laten alles op het internet zien. Laat de patiënten maar kiezen als zij kunnen kiezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.