Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Natriumtekort veroorzaakt botbreuken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bij ouderen die een te laag natriumgehalte hebben in hun bloed komen vaker botbreuken voor. Zij vallen ook meer. Dit kan al gebeuren bij slechts een gering natriumtekort.
Natriumtekort veroorzaakt botbreuken

Carola Zillikens, internist van het Erasmus MC, komt tot deze conclusie op basis van resultaten uit het grootschalige Rotterdamse ERGO-onderzoek. Zij presenteert de resultaten dinsdag tijdens het European Congress of Endocrinology in Rotterdam.

Niet onschadelijk

Voorheen werd gedacht dat een laag natriumgehalte in het bloed onschadelijk was voor de gezondheid. Uit het onderzoek dat onder leiding van Zillikens werd uitgevoerd, lijkt deze opvatting te moeten worden aangepast. Zillikens: “Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een licht tekort aan natrium in het bloed leidt tot 61 procent meer wervelbreuken, en 39 procent meer breuken op andere plaatsen, zoals polsen en heupen. Verder waren ouderen met natriumtekort vaker (24 procent) nog onlangs gevallen. Dit laatste hield echter geen verband met de botbreuken die in het vervolg van de studie optraden. Het sterftecijfer onder de ouderen met natriumtekort lag 21 procent hoger dan bij de ouderen zonder natriumtekort. Er was vaker sprake van suikerziekte type-2 en er waren meer gebruikers van plaspillen. Dit zijn twee mogelijke oorzaken van een laag natriumgehalte.

Nader onderzoek

Volgens Zillikens is het nog onduidelijk wat de exacte relatie is tussen het natriumtekort en het grotere aantal botbreuken bij ouderen. Ook dat vraagt om nader onderzoek. Het lage natriumgehalte blijkt niet in verband te staan met de botdichtheid van ouderen. Dit betekent dat het geen relatie lijkt te hebben met osteoporose, dat zich kenmerkt door een te lage botdichtheid. Mogelijk wordt in plaats van de botdichtheid de botkwaliteit ongunstig beïnvloed.

Prematuur

Zillikens vindt het nog te vroeg om alle ouderen met botbreuken te screenen op het natriumgehalte in het bloed. “Allereerst moeten onze vindingen opnieuw naar voren komen in andere onderzoeken”, zegt Zillikens. “Als daaruit dezelfde resultaten blijken, dan lijkt het verstandig om ouderen met botbreuken te testen op het natriumgehalte in hun bloed. Wanneer dit te laag is, kan worden overwogen om dit te behandelen, alhoewel dan strikt genomen eerst in een nieuwe studie moet worden aangetoond dat behandeling ook leidt tot een lagere kans op een nieuwe botbreuk.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Simulator laat mensen expres vallen in UMC St. Radboud

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. het heeft niets maar ook niets met ouderen te maken ik was 46 jaar toen mij deze overkwam en daarvoor kei en kei hard gewerkt dus ik ben daar helemaal niet eens mee het kan iedereen overkomen.ik zit er al heel veel jaren er mee en het wordt steeds erger en het gaat als maar door heb twee nieuwe heupen en spierdistrofie erbij gekregen en ben ik rolstoel afhankelijk,dus met andere woorden, het heeft echt niet met ouderen te maken,echt niet dat zeggen zij maar dat is niet waar.het is zeer triest dat men alles op de ouderen leggen daar ben ik het helemaal niet mee eens,en heb daar ook heel veel pijn.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.