Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Tekort aan medicijn tegen leukemie dreigt'

Binnen enkele weken dreigt er een tekort aan het medicijn cytarabine dat voor patiënten met acute leukemie van levensbelang is. Daarvoor waarschuwde ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum dinsdag op Radio 1.
'Tekort aan medicijn tegen leukemie dreigt'

Door onduidelijke oorzaak is het middel sinds januari slecht te verkrijgen via de medicijnfabrikanten die het leveren. De betrokken artsen hebben afgesproken de beschikbare medicijnen eerlijk te verdelen, zei Hunfeld.

Generiek medicijn

Voor de levensbedreigende acute leukemie bestaat, volgens de apotheker, op het moment slechts één medicijn. Eerst was er een alternatief, maar dat is enige tijd geleden van de markt gehaald. Cytarabine is een zogenoemd generiek medicijn. Dat betekent dat er geen patent meer op het geneesmiddel rust en fabrikanten het vrij mogen produceren. Volgens Hunfeld komt het heel zelden voor dat een dergelijk middel moeilijk te verkrijgen is. In Nederland krijgen per jaar ongeveer zeshonderd mensen te horen dat ze aan acute leukemie lijden. Het Erasmus Medisch Centrum heeft een brief gestuurd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de kwestie, in de hoop dat die ervoor kan zorgen dat het geneesmiddel weer beschikbaar komt. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ouderen slikken meer medicijnen in verzorgingshuis
Reumamedicijnen voor rekening ziekenhuis
Gebruik eerstelijnszorg en medicijnen toegenomen
VWS lanceert nepmedicijnensite

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    Tom V.

    Generieke medicijnen moeten door de overheid geproduceerd kunnen worden. Goede inkomstenbron die ten goede aan de zorg zou kunnen komen maar tegelijk ook goedkopere medicijnen voor de zorg.

  • no-profile-image

    John Kleijn

    Wie wordt hiervoor aansprakelijk gehouden want hier is natuurlijk heel wat anders aan de hand en wordt uitgespeeld letterlijk over de ruggen van patiënten! Zo gaat dat als er problemen zijn over veel geld!

Of registreer u om te kunnen reageren.