Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Trajectbegeleider welkome aanvulling dementiezorg

Mark van Dorresteijn
Mantelzorgers en huisartsen ervaren de trajectbegeleider in de dementiezorg als welkome aanvulling. De onafhankelijke professional dient als vast aanspreekpunt in de zorg voor patiënten met dementie. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel naar de eerste ervaringen met trajectbegeleiders in drie gemeenten in Noord-Limburg.
Trajectbegeleider welkome aanvulling dementiezorg

Mantelzorgers weten volgens het onderzoek vaak onvoldoende welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn bij dementiezorg. Ook missen zij praktische adviezen. De trajectbegeleider ondersteunt de mantelzorgers op een onafhankelijke en professionele manier, concludeert het Nivel: “Zes maanden na de start van de trajectbegeleiding zijn de meeste mantelzorgers beter op de hoogte van het zorg- en hulpaanbod in de regio. Ze waarderen het dat ze bij de persoonlijke begeleider terechtkunnen met vragen of problemen en ze gaan beter om met de gedragsveranderingen van hun naaste.”

Huisartsen

Ook huisartsen vinden dat de kwaliteit van de dementiezorg toeneemt door trajectbegeleiding. Zo is de afstemming met andere zorgverleners verbeterd en zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de verwijzing en coördinatie van de zorg. De samenwerking verloopt goed en de communicatie rond een patiënt is beter gecoördineerd. Toch is het nog niet zo dat huisartsen daardoor altijd minder tijd kwijt zijn. Overleg met andere disciplines kost ook tijd. Al is tijdsbesparing op de langere termijn wel mogelijk bijvoorbeeld doordat er minder crisissituaties optreden.

Trajectbegeleiders

Trajectbegeleiders zelf zien grote verschillen met de periode voor hun intrede. Dementiezorg wordt gestructureerder ingezet en er wordt methodisch gewerkt. Nivel-onderzoeker José Peeters: “Het meest positieve is dat trajectbegeleiders naast de cliënt staan en dat ze aansluiten bij wat de cliënt of mantelzorger nodig heeft om zo goed mogelijk te kunnen functioneren.”

Onderzoek

Voor het onderzoek hebben 67 mantelzorgers vragenlijsten ingevuld bij de start van de trajectbegeleiding en na zes maanden. Verder zijn er gesprekken geweest met mantelzorgers, vertegenwoordigers van de betrokken huisartsenpraktijken en met trajectbegeleiders. In het dementieprogramma ‘Hulp bij dementie’ werken alle welzijns- en zorginstellingen in Noord-Limburg samen om de dementiezorg te verbeteren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Dementiezorg in de knel

Deuren vermomd als boekenkasten in dementiezorg

Mensen met dementie kunnen langer thuis wonen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.