Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Zorg aan longpatiënten kan beter'

Behandelaars van mensen met longklachten (COPD) moeten beter met elkaar samenwerken. De kwaliteit van de zorg zal dan verbeteren. Dat concludeert onderzoeksbureau Nivel in een onderzoek dat vrijdag is gepresenteerd. Een van de drie ondervraagde patiënten geeft aan dat de samenwerking tussen de behandelaars niet optimaal verloopt.
'Zorg aan longpatiënten kan beter'

Vooral oudere patiënten zouden profijt hebben van die gezamenlijke aanpak. Vaak zijn ze in behandeling bij een huisarts, longarts, longverpleegkundige en de assistent van de huisarts.

Eigen regie

Als patiënten bijvoorbeeld acuut last van benauwdheid krijgen, weten ze niet altijd wat ze moeten doen. Sommige patiënten blijken hun medicijnen niet goed in te nemen. Ook krijgen patiënten onvoldoende voorlichting over gezond leven. De overheid wil dat bij chronisch zieken de behandelaars elkaar aanvullen en dat de patiënt zelf de regie voert over zijn of haar behandeling. Volgens het onderzoek komt die rol nog niet uit de verf. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mark

    Dit sluit goed aan bij de oorverdovende kritiek van de patiëntenverenigingen op de nieuwe 'programmatische aanpak'. Oh nee wacht, de patiëntenvertegenwoordigers hebben het te druk met een rapport over de consequenties van de afbouw van de macronacalculatie voor de zorgverzekeraars... Opa's en oma's van de patiëntenverenigingen, doe es wat.

Of registreer u om te kunnen reageren.