Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Actueel medicatieoverzicht ouderenpsychiatrie ontbreekt

Bij 32 van de 33 onderzochte ggz-instellingen voor ambulante ouderenpsychiatrie zijn medicatieoverzichten niet volledig of actueel. Ook heerst er onzekerheid over de juistheid van de gegevens. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op basis van onderzoek.
Actueel medicatieoverzicht ouderenpsychiatrie ontbreekt

Wel constateerde de inspectie dat behandelaren van de onderzochte locaties zich zeer bewust zijn van de risico’s en deze zo veel mogelijk proberen te beperken. Desondanks vraagt medicatieveiligheid om aandacht.

Overwegend positief

De IGZ beoordeelde bij 33 ggz-locaties in hoeverre de diagnostiek en de ambulante behandeling voldeden aan normen voor verantwoorde zorg. De uitkomsten van dit inspectieonderzoek zijn overwegend positief. Bij driekwart van de onderzochte ggz-locaties voldoen de diagnostiek en behandeling aan de normen. Inspecteurs waren herhaaldelijk onder de indruk van de motivatie en de grote betrokkenheid van de behandelaren bij ‘hun’ ouderen. Samenwerking met andere zorgverleners en instellingen (ketenpartners) is sterk in ontwikkeling.

Lichamelijk onderzoek

Bij ouderen treden psychische en lichamelijke aandoeningen vaak tegelijkertijd op. Daarom is het volgens de IGZ belangrijk dat een algemeen lichamelijk onderzoek deel uitmaakt van de diagnostiek van ouderen met psychiatrische klachten. Een derde van de onderzochte locaties kon echter niet goed aantonen dat bevindingen uit dat lichamelijk onderzoek deel uitmaken van de diagnostiek.

Systematisch volgen van behandelresultaten

Het periodiek volgen van de situatie van de patiënt is belangrijk voor de effectiviteit van de behandeling. Bij ruim een derde van de locaties kon men nog niet aantonen dat op vooraf vastgestelde momenten de effecten van de individuele behandeling gemonitord worden.

Verbeteringen doorvoeren

De inspectie vraagt de instellingen aandacht te besteden aan verbeteringen op deze onderwerpen en roept de brancheorganisaties op om dit te stimuleren. De komende jaren zal de inspectie deze onderwerpen gerichte aandacht blijven geven, onder andere in 2011 via toezicht op medicatieveiligheid in de ggz. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Patiënten verplicht medicatieoverzicht mee te nemen
Helft minder medicatiefouten door gebruik barcodes

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Ik heb er nog eens over nagedacht, en eigenlijk bevat het IGZ onderzoek niets nieuws. Sterker, iedereen wist dit. IGZ moet zich bezighouden met de vraag hoe dit gedrag kan worden aangepast. Hoe volgt de IGZ dit onderzoek op? Welke consequenties worden aan een slechte prestatie verbonden? En hoe veel tijd (of beter hoe weinig) krijgt de sector om haar gedrag te verbeteren?

 • no-profile-image

  criet

  kan het niet zo zijn, dat overmedicatie bij deze problematiek tot aandoeningen kan lijden m.a.g een voortijdig intredende dood???

 • no-profile-image

  Gonny

  Als het kinderdagverblijven waren stond de directie allang op straat!

 • no-profile-image

  Hans

  Sterk werk van IGZ! Dit is een heel belangrijke sector nu en bijzonder belangrijke sector in de toekomst. Op dit moment zijn er echter enorme (kwaliteits)verschillen tussen aanbieders.

Of registreer u om te kunnen reageren.