Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

´Maasstad Ziekenhuis pakte infecties te laat aan´

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft zich niet gehouden aan elementaire regels voor de indamming van infecties. Daardoor woekerde de uitbraak van multiresistente bacteriën door. Intussen zijn naar schatting 21 patiënten met deze infectie overleden.
´Maasstad Ziekenhuis pakte infecties te laat aan´

Dat zegt de NOS, die gesprekken heeft gevoerd met nabestaanden van overleden patiënten en andere betrokkenen in en buiten het ziekenhuis. Ook internationale deskundigen zijn door de NOS geraadpleegd.

Gevaarlijke bacterie

Het Maasstad Ziekenhuis kampt al sinds oktober vorig jaar met de multiresistente bacterie Klebsiella pneumoniae. Zeker 21 patiënten die de bacterie hebben opgelopen, zijn intussen overleden, zegt de NOS. De verwachting is dat dit aantal nog stijgt, na onderzoek van de dossiers. Een hoogleraar in het Leids Universitair Medisch Centrum zou daar nu mee bezig zijn.

Richtlijnen

Uit het dossier van een van de overledenen blijkt volgens de NOS dat die patiënt pas zeven weken na vaststelling van de bacterie werd geïsoleerd. Volgens de richtlijnen moet dat meteen gebeuren. Ook als patiënten uiteindelijk wel geïsoleerd werden, zou het ziekenhuis zich niet aan de regels hebben gehouden. Personeel liep in en uit zonder beschermende kleding. Ook dat is tegen de regels.

IGZ

Het Maasstad Ziekenhuis heeft de NOS laten weten dat het de regels wel goed heeft opgevolgd. Het zegt zich te hebben gehouden aan de richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek en is vandaag in het Maasstad Ziekenhuis aanwezig, zo bericht de NOS. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Zaans MC niet bron ooginfectie

Infecties aangepakt met e-learning

Schone neus reduceert kans op ooginfectie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. We staan inmiddels al op 25.
    … maal dood door schuld voor Smits en zijn incapabele microbiologen en ziekenhuishygiënisten.
    Van die 4 ton + miljoentje of wat handdruk moet Smits toch een paar patiënten schadeloos kunnen stellen, niet?
    Gevalletje Tuchtraad ook, zou ik denken.
    Tijd om de tent te sluiten, niet, Inspectie?
    Wie lopen kan redde zijn schamele lijf, vrouwen en kinderen eerst…
    Afgrijselijk, wat een ellende!
    Wat een apenland zijn we geworden.
    En in de megastallen wordt alweer gebroed op nieuw gemuteerde, nóg multiresistentere beestjes…
    Met dank aan het antibioticasyndicaat van NRC-journalist Joep Dohmen, de CDA-landbouwcongsie en het Utrechtse old boys veeartsennetwerk…
    550 TON antibiotica per jaar, en nóg wordt er “gemedicineerd” veevoer geproduceerd, reductie-Werner!

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens de onderzoeksinstituten EMGO en Nivel gaan er 5,37 mensen per dag dood door verwijtbaar fout handelen (1960 per jaar). Moeten we nu bij elk van die doden ons vertrouwen uitspreken in de verantwoordelijke instanties, of is het tijd om die instanties ter verantwoording te roepen met de vraag waarom zij niet in staat zijn dit aantal te verlagen. Uit het onderzoek naar vermijdbare sterfte blijkt dat het aantal tussen 2004 en 2009 is gestegen.

  4. Terwijl de Inspectie een plan opstelt om de put te dempen kunnen wij nadenken welke stappen de inspecteur gaat doorlopen. 1. toegeven dat er iets fout is gegaan maar onduidelijkheid scheppen over oorzaak en gevolg van de doden; 2. de suggestie wekken dat de Inspectie achter gesloten deuren al lang met deze zaak bezig is en al enkele moeilijke gesprekken met het bestuur achter de rug heeft, 3. aangeven dat het controleproces dat nu volgt zowel betrouwbaar als besloten zal zijn en dat er geen verder nieuws valt te verwachten, 4. zorgen (in overleg met het ziekenhuis) dat de nabestaanden onvoldoende informatie krijgen om deze zaak publiekelijk en juridisch aan de kaak te stellen, 5. het ziekenhuis met raad en daad bijstaan in de pr-stappen die verder genomen moeten worden. 6. lekker op vakantie gaan om even los te komen van deze stressvolle baan (slecht werk kost een extra paar doden, maar een lange vakantie maakt veel goed).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.