Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Menselijk handelen grootste risico bij medische technologie’

Risico’s bij de inzet van medische technologie wordt vooral veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik van de techniek of toepassing. Dat blijkt uit het rapport ‘Medische Technologie at risk?’ van de Expertgroep Medische Technologie (EMT).
‘Menselijk handelen grootste risico bij medische technologie’

De simpelste oplossing om risico’s te voorkomen is volgens de expertgroep reductie van het aantal menselijke fouten. De experts keken voor het rapport naar de vijf meest risicovolle toepassingen van medische technologie: actieve implantaten, in-vitro diagnostica, disposables en chirurgisch instrumentarium, elektromechanische hulpmiddelen en thuiszorgtechnologie.

Reductie menselijke fouten

De menselijke fouten kunnen worden teruggebracht door checklists in te voeren en het voorraadbeheer te verbeteren. Daarnaast zouden registratiesystemen uitkomst kunnen bieden bij het ontdekken van veelvoorkomende problemen of complicaties. De onderzoekers wijzen daarbij naar een Scandinavisch systeem. Daar wordt gewerkt met een nationaal registratiesysteem voor alle orthopedische procedures.

Coördinatie van medische technologie

De EMT pleit verder voor een coördinator medische technologie die verantwoordelijkheid neemt voor de kwaliteit van de medische technologie. “In de huidige situatie is vaak niet duidelijk wie probleemeigenaar is en dreigen zaken tussen wal en schip te geraken.” De coördinator rapporteert direct aan de raad van bestuur en fungeert als meldpunt voor incidenten. De eindverantwoordelijkheid moet wel blijven liggen bij het bestuur, vinden de experts.

Kennis en ervaring delen

Tot slot moet het delen van kennis en ervaring geprikkeld worden, zodat "niet steeds het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden”. Instellingen zouden bij elkaar kunnen kijken om van elkaar te leren. De onderzoekers bevelen tot slot aan om verschillende disciplines vaker bij elkaar te laten kijken. Niet alleen om van elkaar te leren, maar ook omdat het zorgt voor trots op de afdelingen waar het goed gaat. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Medische Technologie at risk? (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Amiz

    Het werken zonder protocollen of instructies wordt in de tuchtspraak verwijtbaar genoemd; het niet handelen naar bestaande protocollen of instructies noemt men vermijdbaar. Dat laatste komt het vaakst voor.

Of registreer u om te kunnen reageren.