Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Alle nieuwe antibiotica verbieden in veeteelt’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Om overdracht van resistente bacteriën van dier naar mens tegen te gaan, moeten het gebruik van bepaalde soorten antibiotica in de veeteelt worden verboden.
'Alle nieuwe antibiotica verbieden in veeteelt'

Dit schrijft de Gezondheidsraad in zijn advies ‘Antibiotica in de veeteelt en resistente bacteriën bij mensen’ dat de raad 31 augustus heeft aangeboden aan minister Schippers van VWS en staatssecretaris Bleker van EL&I.

Resistent

Het gaat om alle nieuwe antibiotica en de antibiotica die als laatste redmiddel worden ingezet bij ESBL-infecties. De afspraken die de overheid en de veeteeltsector hebben gemaakt om antibioticagebruik terug te dringen, zijn onvoldoende om het resistentieprobleem goed aan te pakken. Steeds meer bacteriën die ziekten veroorzaken bij mensen zijn resistent tegen antibiotica. Dat maakt de bestrijding van infecties moeilijker. Het aantal bruikbare middelen neemt af, terwijl en tegelijkertijd op korte termijn geen nieuwe middelen zijn te verwachten. Volgens de Gezondheidsraad draagt het excessieve antibioticagebruik in de veeteelt duidelijk bij aan het resistent worden van bacteriën voor antibiotica. Hoe groot dit verband is, is echter niet altijd duidelijk. Er zijn veel manieren waarop mensen deze bacteriën binnen kunnen krijgen. Ze komen voor in mest van dieren. Die kan bijvoorbeeld via de regen in het oppervlakte water terecht komen. Of via het niet hygiënisch bereiden van vlees.

Klebsiella

In ons land vormen de MRSA- en de ESBL-bacterie (onder andere: Klebsiella) grote problemen. ESBL breekt antibiotica af waardoor het niet meer werkt. Ook de MRSA bacterie is ongevoelig voor veel soorten antibiotica. In ziekenhuizen zijn MRSA-infecties nog te controleren, maar de bacterie lijkt nu ook onder de algemene bevolking voor te komen, zo schrijft de raad.

Controle

Ook adviseert de raad om verschillende soorten antibiotica niet meer in te zetten voor preventief gebruik bij dieren. Het preventief behandelen van niet zieke dieren met antibiotica valt hier bijvoorbeeld onder. De raad erkent dat handhaving van de afspraken cruciaal is omdat alleen dan het gebruik van antibiotica in de dierhouderij kan verminderen. Een woordvoerder vertelt dat het niet aan de raad is om te bepalen welke instantie de naleving moet controleren en of overtredingen te bestraffen. “Laat de sector met richtlijnen komen. Handhaving en regelgeving is vervolgens een taak van de overheid.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Hoogleraar dempt paniek over MRSA

MRSA-richtlijn versoepeld

Protocol voor bestrijding Klebsiella in ziekenhuis

Antibioticagebruik boeren vergroot MRSA-risico

Ministers Klink en Verburg nemen maatregelen tegen antibioticaresistentie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.