Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Hoogleraren: Eigen bijdrage dementie rampzalig

Mark van Dorresteijn
Zeven hoogleraren maken zich grote zorgen over de eigen bijdrage voor mensen met dementie. Zij vragen in een brief aan minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om af te zien van de heffing van deze eigen bijdrage.
Hoogleraren: Eigen bijdrage dementie rampzalig

Met de brief betuigen zij steun aan Jan Vuister, directeur van zorgorganisatie Geriant. Vuister stelde in een eerdere brief aan VWS dat de eigen bijdrage in de ggz averechts werkt voor mensen met dementie omdat zij later om hulp zullen vragen vanwege deze extra drempel. Dit leidt weer tot extra hoge kosten omdat dementerenden dan eerder in het verpleeghuis terechtkomen.

Drempelverhoging

De hoogleraren, van wie de meesten werkzaam zijn in de directe zorgverlening voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, denken ook dat de maatregel averechts uitpakt. “Het zal voor patiënten en hun naasten een aanzienlijke drempelverhoging betekenen tot het vragen om de noodzakelijke hulp. Een drempel die van nature al hoog is”, zo stellen de hoogleraren in de brief. De hoogleraren verwachten tevens dat de invoering van de eigen bijdrage afrekent met alle verbeteringen die de afgelopen jaren zijn bereikt om tot een vroege diagnose en behandeling van dementie te komen. De maatregel doorkruist dit beleid met desastreuze gevolgen, waarschuwen zij.

Ondersteuning

Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie en Neuropsychiatrie aan het UMC Maastricht, legt uit dat een vroegtijdige diagnose stellen en opname in het behandeltraject belangrijk is om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. “De ggz is daarmee de belangrijkste ambulante zorgleverancier.” De ggz biedt, volgens Verhey, ondersteuning als speciale functie. “Op die manier kan de ggz tijdig iets betekenen voor mantelzorgers zodat een crisis voorkomen kan worden. Juist dat deel wordt nu extra belast.”

Hoogleraren

De brief is opgesteld door Philip Scheltens, hoogleraar cognitieve neurologie en directeur van het VUmc Alzheimercentrum en Rose-Marie Droes, hoogleraar psychosoicale hulpverlening voor mensen met dementie, eveneens aan het VUmc. De brief is mede ondertekend namens:

  • Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie en Neuropsychiatrie, UMC Maastricht
  • Anne Margriet Pot, hoogleraar ouderenpsychologie, VU Amsterdam
  • Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie, Hoofd Alzheimer Centrum Nijmegen, UMC St. Radboud
  • Anneke Francke, bijzonder hoogleraar verpleging en verzorging in de laatste levensfase, VUmc
  • Myrra Vernooij-Dassen, bijzonder hoogleraar psychosociale aspecten van zorg voor kwetsbare ouderen, UMC St. Radboud.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Brief van de zeven hoogleraren (PDF)

‘Eigen bijdrage bij dementie contraproductief’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

15 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Werkend in zowel een GGZ als een verpleeghuis zal ik eerder zelfeuthanasie plegen dan het risico lopen mij in de klauwen van bepaalde “verzuurde verzorgenden “te begeven. Tweede-kamerleden en ministers en hun beleidsbepalende ambtenaren zouden als ervaringsplicht zich een (1) week moeten laten behandelen in een GGZ of verpleeghuis,liefst als dementerende, met 24-uursluier. Advies van Boudewijn de Groot: slaap zacht bewust onwetenden.

  3. Als Wouter van Ewijk nu in zijn RvT en RvB zorgt dat de Balkenende norm wordt gevolgd… dat scheelt al een stuk in de kosten. Hij zegt dat de regering niet houdt van mensen met een psychiatrische aandoening. Onbegrijpelijke kleuterpraat van iemand die psychiater is en al zo lang in de gezondheidszorg als bestuurder werkt en weet hoe moeilijk is met beperkte budgetten om te gaan. Jammer, hij zou een voorbeeld kunnen zijn hoe genuanceerd te communiceren. Het verschil maken tuusen GGZ en GZ is niet terecht vooral niet omdat de stijging tm 2007 gaat over de gebudgetteerde zorg, dus de regering destijds heeft het niet goed gedaan. Daarin ben ik het helemaal met hem eens.

  4. dit mag niet mogen
    iemand die een pgb krijgt en waaraan amper te zien is dat dit een chron indicatie(bijv psychater – iemand die stemmen in zijn hoofd hoort) is dan lijkt mij dit terecht
    maar niet bij dementie-deze mensen hebben toch al hun eigen beslisvaardigheid niet meer en staan min of meer onder curatele
    Dus het indicatiebeleid en de verantwoordelijkheid voor de zorgverleners hiervoor goed controleren

  5. Er gaat steeds meer geld zitten in het leveren van indirecte zorg, kwaliteitsystemen, management, organisatieveranderingen en het bij en nascholen van personeel hierin, helaas lijkt dit niet te werken. Kwaliteit is er de afgelopen jaren voor de zorgvragers niet beter op geworden, misschien op papier. De zorg zou zich moeten richten op goede klantvriendelijke zorg. Kortom er zijn voor de mensen die het nodig hebben! Niet teveel kletsen maar handelen, dit zou heel veel geld kunnen besparen.

  6. Dementerenden in een verpleeghuis komen al zoveel tekort. Als ze opgenomen worden en komen in ZZP 5 kunnen ze alleen maar hoger in de ZZP als ze krabben bijten en knijpen dus als ze agressie vertonen, mensen die lichamelijke ongemakken krijgen kunnen niet hoger ingeschaalt worden terwijl iemand met alleen somatiesche problemen dit wel kan, dit is gewoon een grote fout in de ZZP waar bewoners erg onder lijden omdat er te weinig personeel op een afdeling is om al de zorg goed te verlenen, iets schiet er dan bij in, of de verpleegkundige zorg of de broodnodige aandacht. Is er dan niemand in dit kabinet met zoveel verstand dat ze dit niet zien?? ze kunnen alleen maar praten over minder geld. Dan hoor je een keer dat er mensen bij zullen komen maar bij ons gaan ze er gewoon af omdat de ZZP niet meer geld geeft. Het is een schande voor de Nederlandse ouderen zorg, ja en dank zij deze ouderen zitten al die hoge heren met een goed salaris te verzinnen hoe ze nog meer kunnen bezuinigen en hoe hun salarissen wel kunnen stijgen want o ze zouden eens moeten inleveren zoals al onze ouderen en mensen met een normale baan. Laat de minister eerst de manier van indiceren maar eens goed onderzoeken.

  7. Niemand vraagt erom om ziek te worden, je zou toch mogen verwachten dat er goed voor onze ouderen/zieken gezorgd wordt.
    En een rot ziekte en geen geld, Het duurt niet lang meer en dan gaan ze gratis de pil van Drion verstrekken, is de regering van een hoop “problemen”af.

  8. Misschien goed als eerst eens wordt nagedacht wat er met een eigen bijdrage wordt beoogd: meebetalen of remmen? Het laatste werkt niet, omdat dit, zoals anderen al betogen, uiteindelijk leidt tot meerkosten. Het eerste werkt ook maar beperkt, alleen al omdat we altijd de meerkosten door de extra administratieve lasten vergeten mee te rekenen….
    Laten we ons nu niet op dergelijke, redelijk zinloze maatregelen focussen, maar begrijpen dat uiteindelijk de beste zorg ook de goedkoopste is. En daar serieus werk van maken, want dan wordt iedereen er, zowel qua gezondheid als financieel, beter van.

  9. omdat we allemaal van mensen houden moet nu het mes in de gezondheidzorg anders is er over 15 jaar niets meer uit te delen. Er komen steeds meer rijkere ouderen, ze hebben een goed pensioen en daarvan kunnen deze bijdrages worden betaald. Is dit er niet of onvoldoende dan pas bijspringen.

  10. dit is een uitstekend initiatief. deze regering houdt niet van mensen met psychiatrische problemen. het bezuinigingsbeleid zal veel mensen zeer ernstig treffen. bv ook mensen die na een operatie met een delier op de ic liggen en voor wie een psychiatrische behandeling levensreddend is. deze mensen moeten een eigen bijdrage betalen. niet voor de longarts die komt intuberen. vandaag is ook duidelijk geworden dat het opheffen van de pgb niets helpt. kortom overheid: denk na en kom tot inkeer, en ga van je mensen houden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.