Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Investeer in vroegtijdige diagnose en behandeling dementie’

Mark van Dorresteijn
Vroegtijdige diagnose en behandeling van dementie kan veel onzekerheid en overbelasting van de mantelzorger voorkomen. Bovendien kan vroegtijdig ingrijpen zorgen voor een besparing van 200 miljoen. Dat meldt Alzheimer Nederland na verschijning van het World Alzheimer Report 2011.
‘Investeer in vroegtijdige diagnose en behandeling dementie’

Het aantal mensen met dementie stijgt sneller dan verwacht, berekent Alzheimer Nederland. Van 243.000 nu tot ruim 500.000 in 2040. In 2028 is dementie de ziekte met de hoogste zorgkosten in Nederland, zo’n zes miljard per jaar.

Ondersteun mantelzorgers

De kosten lopen met name op doordat mensen met dementie niet langer thuis kunnen blijven wonen. Momenteel vinden circa 60.000 mensen met dementie hun onderkomen in verzorgings- en verpleeghuizen. Volgens Gea Broekman, directeur Alzheimer Nederland, wordt het onbetaalbaar in de toekomst wanneer 25 tot 30 procent van de mensen met dementie gebruikmaakt van deze dure zorg. “We moeten daarom nu maatregelen nemen om de mantelzorgers beter te ondersteunen, want 82 procent van de mantelzorgers is overbelast of loopt een groot risico op overbelasting. In totaal wonen ruim 35.000 mantelzorgers thuis met een ernstig dementerende partner die afhankelijk is van 24-uurs zorg en toezicht.”

Vroegtijdige diagnose

Naast ondersteuning voor mantelzorgers is het belangrijk om in te zetten op vroegtijdige diagnose. In Nederland is bij zeker 100.000 mensen met dementie nog geen diagnose gesteld, meldt de organisatie. “Het geeft de patiënt en zijn mantelzorger rust, het recht op ondersteuning en zorg en de mogelijkheid om zaken goed te regelen voor later”, legt Broekema uit. Bovendien loont het om zo snel mogelijk te starten met behandeling en ondersteuning. Onderzoek leert ons dat een vroegtijdige diagnose en behandeling tot een besparing van wel 200 miljoen per jaar kan leiden.”

Behandeling

Verder is ook de opvang van de patiënt en zijn mantelzorger van groot belang. Broekema: “Iedere patiënt heeft recht op een coach, een zogenoemde casemanager. Met deze coach en beter op elkaar ingespeelde zorgaanbieders krijgt iedere patiënt zorg op maat. De regering heeft echter gekozen de dementiezorg grotendeels door de gemeentes te laten organiseren. Gemeenten zijn daardoor voor een groot deel verantwoordelijk voor de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.” Ze vindt het daarom belangrijk dat gemeenten deze taak goed oppakken. Het toekomstbeeld voor sommige gemeenten is volgens haar schrikwekkend. “De gemeenten Wijk bij Duurstede, Zeewolde en Almere krijgen de komende 30 jaar bijvoorbeeld te maken met een stijging van het aantal mensen met dementie van meer dan 300 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op 117 procent.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

World Alzheimer Report 2011 (PDF)

Prognose mensen met dementie per gemeente 2010-2040 (PDF)

Lees ook:

Verenso: ‘Kabinetsplannen bemoeilijken ouderenzorg’

‘Eigen bijdrage bij dementie werkt averechts’

Hoogleraren: Eigen bijdrage dementie rampzalig

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.