Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VVD wil vergelijkbare sterftecijfers online

De VVD wil dat ziekenhuizen maximale openheid bieden over de verschillen in sterftecijfers. Dat schrijft Tweede Kamerlid Anne Mulder op de partijsite.
VVD wil vergelijkbare sterftecijfers online

Mulder: “Patiënten hebben er recht op te weten waar ze de beste zorg voor hun aandoening kunnen krijgen. De verschillen tussen ziekenhuizen zijn in de praktijk groot. Daarom moeten ze wat mij betreft openheid van zaken bieden. Bijvoorbeeld door de sterftecijfers voor specifieke behandelingen op hun website te zetten. Die openheid zal ze prikkelen om betere zorg te leveren. Vreemde ogen dwingen immers. Daarbij moet je natuurlijk wel corrigeren voor de complexiteit van de gevallen die achter de cijfers zitten. Want misschien heeft het ene ziekenhuis relatief veel zwaardere gevallen en het andere relatief veel lichtere.”

Transparantie

Volgens Mulder draagt transparantie bij aan de noodzakelijke specialisatie van ziekenhuizen: “Minister Schippers wil dat ziekenhuizen zich voortaan specialiseren in plaats van alle behandelingen te verrichten. Door specialisatie wordt dure medische apparatuur veel efficiënter benut. Bovendien maken artsen en afdelingen meer vlieguren, waardoor ze beter worden in hun vak. Dat leidt in de praktijk tot een hogere kwaliteit en tot een lagere prijs. De transparantie waar ik voor pleit, zal ziekenhuizen dwingen zichzelf toe te leggen op die behandelingen waar zij het beste in zijn. Dat is uitermate goed nieuws voor de patiënt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NVZ rectificeert sterftecijfers dagopnamen
Sterftecijferbrij
Ruwe sterftecijfers doen ziekenhuizen weinig
Grote variatie in sterftecijfers ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  JWW Coebergh , epidemioloog

  Met die Anne Mulder is best een biertje te drinken, maar hij praat hier als een kip zonder kop. Laat je eens bijpraten man!

 • no-profile-image

  Verstand van

  Kamerlidmaatschap vereist kennis van het veld alvorens iets te roepen. Het woord "misschien", duidend op de patiëntenpopulatie, geeft al aan dat mevrouw totaal geen idee heeft dat dit vanzelfsprekend is en er dus nooit en te nimmer sprake kan zijn van objectiveerbaar vergelijk!

 • no-profile-image

  adje rem

  In mijn dorp wordt bijgehouden wat de dodelijkste straat is. Uitgebreid historisch statistisch onderzoek heeft geleerd dat vooral bejaarden daar slachtoffer zijn. Voor hun eigen veiligheid is voorgesteld het bejaardenhuis nu te verplaatsen.

 • no-profile-image

  Till Kressin, advocaat

  Mevrouw Mulder geeft eigenlijk heel goed zelf aan waarom het geen goed idee is: sterftecijfers moeten wel recht doen aan de complexiteit van de zorg. Een te gereduceerde benadering leidt ertoe dat ziekenhuizen op deze cijfers gaan sturen. Er zal nog meer terguhoudendheid ontstaan bij het doen van risicovolle operaties, en dat is niet altijd in het belang van de patient. Ook de ontwikkeling dat oudere terminale patienten worden ontslagen opdat zij niet in het ziekenhuis komen te overlijden zal nog meer om zich heen gaan grijpen. In plaats van mee te hypen op een door de media in gang gezette, onzalige ontwikkeling zou de overheid werk moeten maken van een functionerend kwaliteitstoezicht. OP dit moment moet IGZ met krap 400 fte's toezicht houden op 800.000 zorgprofessionals, actief op 60.000 adressen (zie jaarverslag 2009). De 10 miljoen extra voor IGZ in de kabinetsplannen zal niet veel uithalen. De investering die in het kwaliteitstoezicht nodig is is veel substantieler. Maar "meehoppen"op de naming en shaming hype is natuurlijk veel goedkoper, en leidt af van de eigen verantwoordelijkheid van de overheid op dat punt.

  Till Kressin

  Till Kressin

 • no-profile-image

  Bill

  En nu zeg ik het weer en ik blijf het maar zeggen: de patient is vaak geen pakketje dat maar 1 behandeling nodig heeft. Vaak speelt er een combinatie en zijn er meerdere disciplines nodig. Dan is het toch jammer dat de patient voor aandoening A in ziekenhuis 1 moet zijn en zich voor aandoening B (die best wel eens kan samenhangen met A) zich weer moet melden in ziekenhuis 2. Intercollegiaal overleg is veel lastiger en de patient moet vaak ook verder rijden. Familie van de patient woont ook niet meer zo dichtbij (is vervelend als de patient opgenomen ligt), enz enz. Ik zie ook behoorlijke bezwaren aan het ultiem specialiseren: er gaat ook noodzakelijke basiskennis en kunde verloren op plekken waar deze best wel eens nuttig kan zijn, maar omdat dat niet meer in het specialistisch pakket van het ziekenhuis hoort, wordt het niet meer gedaan.

 • no-profile-image

  Jan Willem

  Op zich een prima idee, en bijna onvoorstelbaar dat het juist Anne Mulder is die het voorstelt.

Of registreer u om te kunnen reageren.