Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Aantal incidenten gerelateerd aan ggz zal toenemen’

Mark van Dorresteijn
Circa 20 tot 30 procent van het politiewerk is gerelateerd aan de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Door de crisis zal dit alleen maar toenemen in 2012, verwacht Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofdcommissaris politiekorps Amsterdam-Amstelland.
‘Aantal incidenten gerelateerd aan ggz zal toenemen’

Aalbersberg stelt dat een voortdurende crisis op drie punten effect heeft. “Allereerst een groei van de vermogenscriminaliteit; delicten zoals autodiefstal en inbraak laten in tijden van economische krimp doorgaans een sterke groei zien. Ten tweede zou er een groter beroep op ons kunnen worden gedaan om de vrede bij toenemende spanningen te bewaren. En tot slot betekent het een versnelling van de groei van elektronische/digitale criminaliteit.”

Ggz en politie

Daarbij komt een stijgend aantal psychisch zwakkeren onder de aandacht van de politie. “We hebben binnen de regio gelukkig een goede samenwerking met de spoedeisende psychiatrie Amsterdam (SPA) en de crisisafdelingen van GGZIngeest en Arkin. Maar steeds meer psychisch zwakkeren die in een ambulante setting verblijven, een toename van zorgmijders en bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg leiden tot meer incidenten waarbij deze mensen bij de politie terechtkomen. Het is van belang dat deze mensen de juiste zorg en opvang krijgen.” Aalbersberg vraagt zich af of de politie de meest geschikte instantie is om deze mensen de juiste hulp te bieden.

Convenant

GGZ Nederland en de politie tekenden op 21 december een convenant over hoe te handelen in crisissituaties met verwarde personen. De afspraken in het convenant moeten leiden tot verdere versteviging in de samenwerking tussen de politie en de ggz in Nederland. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Rob,
    De politie stelt blijkbaar vast dat ze meer te maken hebben met ggz gerelateerde zaken. Dat heeft echt niets te maken met hoeveel mensen er als hulpzoekend geregistreerd staan. Het zegt wel iets over de toenemende druk op de politie-organisatie. Daar kunnen met z’n allen natuurlijk best iets aan doen. Roepen dat alle lijsten MEER aangeven helpt echter helemaal niets. En oh ja, als ik “hulpzoekende” lees dan ligt daar natuurlijk geen verband met “subsidie/uitkering”. Het gaat dan over Mensen met en hulpvraag! Het gaat over mensen, niet over lijstjes.

  3. Ik lees dit eerder als een signaal; er ontstaan steeds langere wachtlijsten voor GGZ-behandeling; dus er lopen steeds meer mensen met psycho-sociale problemen op straat. Die gaan overlast geven aan zichzelf en anderen. Op de overige hulpverlening wordt bezuinigd en de politie is er niet voor opgeleid. Wanneer je psychoten alleen gedwongen medicatie mag geven in een opnamesetting, dan ontsporen er een aantal. Daar heeft de maatschappij last van, maar voorkòmen kost geld.Dat kun je investeren bij de politie of bij de GGZ.

  4. Wat is dit toch weer een simpele suggestieve redenering. In al de onderzoeken in Nederland is het steeds ‘MEER’ in vergelijking met voorgaande jaren. Eén, omdat het aantal mensen in Nederland toeneemt! Twee, omdat er steeds meer mensen geregistreerd worden als hulpzoekende (lees: krijgen subsidie/uitkering) Dus volgend jaar is het weer ‘MEER’!! Wen er maar aan de komende jaren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.