Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Jonge vrouwelijke huisarts volgt richtlijnen het beste

Jonge vrouwelijke huisartsen schrijven vaker medicijnen en behandelingen voor volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dan hun oudere mannelijke collega's. De kans is daarmee groter dat patiënten betere en goedkopere medicijnen krijgen voorgeschreven.
Jonge vrouwelijke huisarts volgt richtlijnen het beste

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) woensdag in opdracht van het ministerie voor Volksgezondheid. Het IVM onderzocht het voorschrijfgedrag van huisartsen in heel Nederland.

Vrouwelijke artsen

“Wat de doorslaggevende reden is dat jonge vrouwelijke huisartsen beter medicijnen voorschrijven, is moeilijk te zeggen”, stelt het IVM. “Daarom pleiten we ook voor meer onderzoek zodat we huisartsen die minder goed volgens de richtlijnen behandelen, beter kunnen helpen hun voorschrijfgedrag te verbeteren.”

Limburg

Naast het verschil in voorschrijfgedrag in sekse en leeftijd zijn er ook regionaal grote verschillen. Huisartsen in Midden- en Zuid-Limburg wijken het meest af van de regels. Volgens het IVM kan dat verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld regionale gezondheidsverschillen, het beleid van zorgverzekeraars of afspraken tussen zorgverleners.

Azivo

Verzekerden bij zorgverzekeraar Salland worden door de huisartsen het meest volgens de richtlijnen van het NHG behandeld. Zorgverzekeraar Azivo scoort volgens het IVM daarin het slechtst. (ANP– Wouter van den Elsen / Twitter Beeld ©ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Huisartsen goed verspreid over Nederland

Huisarts maakt zelden fouten

Kamer tegen verplichte aansluiting huisartsen op LSP

Kamer steunt korting huisartsen

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Verander-angstigen is typisch een veelgehoorde opmerking van een consultant zonder ervaring als praktiserend arts. in de loop der jaren zal deze beginnende vrouwelijke huisartsenpopulatie ook veranderen omdat richtlijnen simpelweg de veranderingen in de praktijk niet kunnen bijbenen. Ergo, de bewering van NHG zal blijven voortbestaan omdat er telkens onzekere beginners zijn die zich uitstekend kunnen vasthouden aan deze (dynamische) richtlijnen. Goed dat ze er zijn en heel goed dat er ook geneeskunst bestaat!

  3. Zo werkt dat hier niet is helaas een veelgehoorde standaard afwijzing in alle branches door verander-angstigen. Maar het kan wel, wordt hier bewezen en vast niet vanwege een standaardpopulatie of met meer ‘adverse effects’.
    @branchegenoot: zijn richtlijnen dan niet op basis van ervaring opgesteld?
    @Rutger: met de toevoeging “indien, dan alleen …”

  4. Eens met Dick. Richtlijnen zijn immers een nagenoeg virtuele abstractie van kwaliteit, houden geen rekening met de specifieke situatie van de client/patient en zeggen bitter weinig tot niets over de ervaring van de client/patient.
    Tenslotte, de beste definitie van kwaliteit luidt nog steeds: “gemotiveerd afwijken van de norm”!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.