Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Stel maatschappen aansprakelijk, niet individuele specialist’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Als een medisch specialist disfunctioneert, moet een patiënt de maatschap in zijn geheel aansprakelijk kunnen stellen. Orthopedisch chirurg en hoogleraar Jan Verhaar pleitte voor deze collectieve aansprakelijkheid tijdens zijn jaarrede als voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.
‘Stel maatschappen aansprakelijk

Op vrijwillige basis elkaar aanspreken op elkaars functioneren, zoals dat nu zou moeten gaan, werkt niet. Maatschappen zijn niet hiërarchisch en de onderlinge afhankelijkheid is groot. Verhaar denkt dat er een sterkere prikkel nodig is om die moeilijke stap te nemen. Vandaar zijn idee voor een juridische stok achter de deur.

Collega-specialisten

Verhaar: “Het probleem is dat je van buitenaf niet weet of iemand niet goed functioneert. Ik weet het zelfs al niet van collega’s in andere ziekenhuizen. De enigen, die echt weten hoe een orthopeed het doet, zijn de eigen collegae in een ziekenhuis.” Ook kwaliteitsvisitaties zijn niet in staat gebleken om disfunctionerende specialisten tijdig op te sporen, zo ervaart Verhaar. “Als iedereen bij de visitatie zijn mond er over houdt, zal dat nooit lukken.”

Neerwaartse spiraal

Volgens Verhaar is er lang niet altijd sprake van moedwillig disfunctioneren: “Vaak ontstaat er een niet te stoppen spiraal van een te grote zelfverzekerdheid en een onvermogen om zich te corrigeren. Iedereen weet het, maar niemand doet wat. Er wordt om deze lastige collegae heen georganiseerd. De betrokken collega wordt steeds ‘autistischer’. Gaat nog meer in zich zelf geloven, moffelt fouten weg en het wordt allemaal van kwaad tot erger.”

Collectief verantwoordelijk

De oplossing is het verantwoordelijk stellen van de hele maatschap voor het functioneren van de individuele leden. Dat zorgt ervoor dat iedereen binnen de maatschap verplicht is om zich met de anderen te bemoeien en elkaar te helpen. “Ik vind dat je als maatschap collectief verantwoordelijk bent voor de veiligheid en kwaliteit van de zorg. Als ieder maatschapslid medeverantwoordelijk is, raakt hij meer geïnteresseerd in het werk van de ander en zo ontstaat vanzelf een spiraal omhoog.”

En nu verder

Verhaar kreeg tijdens zijn rede geen enkele kritische opmerking uit de zaal. Hij kreeg achteraf veel positieve opmerkingen. Hij hoopt dan ook dat zijn idee aanslaat, ook bij de Orde en andere wetenschappelijke verenigingen. “Als orthopeden durven wij deze stap te nemen.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Wikipedia

Lees meer:

Orthopeden boos over zorginkoop Menzis

Waterlandorthopeed verzet zich tegen ontslag

Artikel ‘Slecht functionerende specialisten: bestuurder moet ingrijpen’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

5 REACTIES

  1. Ik moet de jaarrede van prof Verhaar eens goed gaan lezen. Wat Zorgvisie opschrijft is toch wel erg discutabel. Sowieso is het woord autistisch zeer ongelukkig gekozen, zelfs tussen aanhalingstekens. Er zijn goede boeken geschreven over dit onderwerp. Ik vraag me af of prof.Verhaar die gelezen heeft, anders had hij zich zo nooit uitgedrukt.

  2. Lees alle reacties
  3. Dapper! Een goed begin om deze risicovolle’doofpotcultuur’te doorbreken en elkaar scherp te houden als het om functioneren gaat, net zoals dat bij alle andere werknemers in zorginstellingen gehanteerd wordt.Nu snel een wijziging en ermee aan de slag i.p.v. het alleen te benoemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.