Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

De Zorgboog start experiment regelarme zorg

Zorgorganisatie De Zorgboog kan aan de slag met een experiment rond regelarme zorg. De organisatie ontving maandag 8 oktober het officiële startsein via staatssecretaris Veldhuijzen Van Zanten (VWS).
De Zorgboog start experiment regelarme zorg

De Zorgboog wil per 1 januari 2013 van start en zich richten op een sterk vereenvoudigde indicatiestelling binnen de thuiszorg. De zorgorganisatie krijgt twee jaar de gelegenheid om aan te tonen dat met minder regels inderdaad meer handen vrijkomen om de juiste zorg te bieden.

Vereenvoudigde indicatiestelling

Door een eenvoudigere werkwijze rond de indicatiestelling in de thuiszorg denkt de zorgorganisatie haar cliënten sneller van zorg te kunnen voorzien. In de praktijk houdt dit in dat een wijkverpleegkundige van de thuiszorg samen met de cliënt vaststelt wat er nodig is aan zorg. Dit wordt als een indicatiemelding gemeld bij het Centrum Indicatiestelling Zorg en vervolgens kan worden gestart met zorg. Hierdoor wordt de administratieve rompslomp van over en weer communiceren over de indicatie of eventuele herindicatie beperkt en kan de noodzakelijke zorg direct worden ingezet.

Signaleren en coördineren

Door deze werkwijze krijgt ook de functie van de wijkverpleegkundige een stevige impuls, zo stelt de organisatie. ‘Een meer signalerende en coördinerende rol van de wijkverpleegkundige is belangrijk bij het wijkgericht werken in kleine teams. Op deze manier kan de Zorgboog de zorg rondom kwetsbare cliënten in de wijk beter en passend organiseren.’
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter )

3 reacties

 • no-profile-image

  Jan C

  De zorgboog is goed bezig. Vorige week: meer door de computer en nu minder administratief. Als de druk maar groot is gaan de zorginstellingen vanzelf efficiency toepassen; ja mensen als de zorg onbetaalbaar wordt, zit er niets anders op (beginnen helaas 20 jaar te laat, maar goed het begin is gemaakt)

 • no-profile-image

  adje rem

  De ""transparante"" en ""onafhankelijke"" reactie van Rinie is veelzeggend : zoals de waard is , vertrouwt hij zijn verpleegkundigen ??
  Speelt Rinie nu buitenspel ???

 • no-profile-image

  Rinie

  Een indicatiestelling behoort onafhankelijk en transparant te zijn. Hoe verhoudt zich dat met het feit dat de wijkverpleegkundige in dienst van de organisatie is?

Of registreer u om te kunnen reageren.