Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Fotoreportage: Executive seminar

CEO Gary Kaplan vertelde tijdens het Zorgvisie Executive Event op 12 oktober het succesverhaal van Virginia Mason Medical Center. Jack Silversin, deskundige in de relatie arts-ziekenhuis, sprak over de noodzaak van bestuur en artsen om gemeenschappelijke belangen op te zoeken.
Fotoreportage: Executive seminar

Ruim 150 bestuurders en medisch specialisten luisterden in Hotel Houten op het Zorgvisie Executive Event 'Specialist & Ziekenhuis: het kan samen' hoe Kaplan erin is geslaagd om Virginia Mason, een middelgroot academisch ziekenhuis in Seattle in de staat Washington, tot een van de beste Amerikaanse ziekenhuizen in Amerika te maken.

Lees meer:

Virginia Mason inspireert op Zorgvisie Executive Seminar

Foto

 • ‘De kwaliteit verbeteren en de kosten verlagen. Virginia Mason is het levende bewijs dat dat kan’, zegt Gary Kaplan, CEO Virginia Mason Medical Center.

  ‘De kwaliteit verbeteren en de kosten verlagen. Virginia Mason is het levende bewijs dat dat kan’, zegt Gary Kaplan, CEO Virginia Mason Medical Center.

 • Kaplan: ‘Veilige zorg begint met eerlijk de waarheid onder ogen zien hoever we nu zijn.’

  Kaplan: ‘Veilige zorg begint met eerlijk de waarheid onder ogen zien hoever we nu zijn.’

 • Jack Silversin van adviesbureau Amicus heeft de medisch specialisten en het ziekenhuisbestuur van Virginia Mason begeleid in maandenlange sessies over wederzijdse verwachtingen.

  Jack Silversin van adviesbureau Amicus heeft de medisch specialisten en het ziekenhuisbestuur van Virginia Mason begeleid in maandenlange sessies over wederzijdse verwachtingen.

 • Jack Silversin: dokters en bestuurders moeten samen op zoek gaan naar gemeenschappelijke belangen.

  Jack Silversin: dokters en bestuurders moeten samen op zoek gaan naar gemeenschappelijke belangen.

 • Moderator Wim Schellekens in overleg met Silversin en Kaplan.

  Moderator Wim Schellekens in overleg met Silversin en Kaplan.

 • Janneke van Vliet, lid raad van bestuur Franciscus Ziekenhuis in Bergen op Zoom luistert aandachtig.

  Janneke van Vliet, lid raad van bestuur Franciscus Ziekenhuis in Bergen op Zoom luistert aandachtig.

 • ‘Als we groen licht krijgen voor de fusie met het St Elisabeth Ziekenhuis, gaan we de lessen van het Virginia Mason over veiligere en doelmatigere zorg gebruiken’, zei Loeks van der Veen, voorzitter raad van bestuur Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.

  ‘Als we groen licht krijgen voor de fusie met het St Elisabeth Ziekenhuis, gaan we de lessen van het Virginia Mason over veiligere en doelmatigere zorg gebruiken’, zei Loeks van der Veen, voorzitter raad van bestuur Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.

 • Tymen Groen, lid raad van bestuur Isala Klinieken Zwolle, discussieert met tafelgenoten.

  Tymen Groen, lid raad van bestuur Isala Klinieken Zwolle, discussieert met tafelgenoten.

 • ‘Ik ben ‘begeisterd’, het meest inspirerende congres sinds tijden’, zegt Rob Valentijn, oud-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten.

  ‘Ik ben ‘begeisterd’, het meest inspirerende congres sinds tijden’, zegt Rob Valentijn, oud-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten.

 • Rob Valentijn (links) en Zorgvisie-redacteur Bart Kiers (rechts) tijdens een pauze.

  Rob Valentijn (links) en Zorgvisie-redacteur Bart Kiers (rechts) tijdens een pauze.

 • Geanimeerd napraten tijdens de borrel.

  Geanimeerd napraten tijdens de borrel.

 • Anita Wydoodt (links), lid raad van bestuur Meander medisch centrum Amersfoort, en Margot van der Starre, directeur NVZ vereniging van ziekenhuizen.

  Anita Wydoodt (links), lid raad van bestuur Meander medisch centrum Amersfoort, en Margot van der Starre, directeur NVZ vereniging van ziekenhuizen.

 • Hans Krijgsman, bedrijfskundig manager Medisch Spectrum Twente, in gesprek met Wim Schellekens.

  Hans Krijgsman, bedrijfskundig manager Medisch Spectrum Twente, in gesprek met Wim Schellekens.

Gerelateerde tags

Eén reactie

 • no-profile-image

  Rob

  Kaplan en zijn Toyota production system en Silversin en zijn "there is no us and them, its us" en samen spraken ze over "shared vision". Ja daar ontbreekt het ook aan in NL. De brug slaan lukt de meeste bestuurders wel, maar dan vooral door naar "them" te luisteren ipv de medisch specialisten richting "us" te krijgen. Een goede ziekenhuisbestuurder maakt van zijn belangrijkste medisch specialisten "change sponsors", dat is duidelijk. De weg daar naar toe minder. Natuurlijk, we gebruiken een paar "lean-tools" and "large scale change management", maar een "sense of urgency" creëer je niet zomaar. "Create readiness by shining a bright light on all the reasons why change is necessary." Dat klinkt makkelijk, maar de benodigde gegevens zijn er niet. Als wij praten over de kwaliteit van zorg dan eindigen we steeds met discussies over de waarde van de data. Ik zou graag de begeleidende leidende rol vervullen waar Kaplan over sprak, maar de weg daar naar toe zie niet in Nederland.

Of registreer u om te kunnen reageren.