Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Groothandel krijgt medische gegevens gefaxt

Een technische groothandel in Terneuzen krijgt al jarenlang ten onrechte vertrouwelijke medische gegevens toegefaxt. De medische gegevens zijn bestemd voor het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). De groothandel heeft in het verleden al vaker aan de bel getrokken.
Groothandel krijgt medische gegevens gefaxt

De problemen ontstaan doordat het ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen nog steeds gebruik maakt van oude formulieren. Op oude aanvraagformulieren staat een faxnummer waarop vroeger de voorloper van het CIZ bereikbaar was, maar dat nu van een groothandel is. Ongeveer eens in de twee à drie maanden wordt dit faxnummer ten onrechte gebruikt om medische gegevens door te geven, schat een CIZ-woordvoerder. ‘Wij hebben al meerdere keren de zorginstellingen in Zeeland gemeld dat ze dit soort dingen digitaal moeten doorsturen en niet via de fax, maar blijkbaar is dat nog niet overal doorgedrongen.’

Individuele medewerker


Het CIZ zegt te weten waar het probleem ligt: ‘Het zou gaan om een individuele medewerker die deze oude formulieren nog steeds gebruikt. Het ziekenhuis heeft ons toegezegd deze persoon hierop aan te spreken.’ De oude formulieren die nog in het ziekenhuis liggen, zouden ook weggehaald worden. Het CIZ gaat ervan uit dat het probleem hiermee is opgelost.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stockxchng)

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    Ja

    , terwijl het Ziekenhuis ZorgSaam, door niet ZorgSaam om te gaan met medische gegevens zeer on-ZorgSaam handeld. Ik zou me in zeeland maar Saampjes Zorgen gaan maken over ZorgSaam.

  • no-profile-image

    Maarten

    Grappig: het CIZ wordt 5x genoemd en het ziekenhuis ZorgSaam 1x. Nu blijft hangen dat het CIZ hier een fout heeft gemaakt.

Of registreer u om te kunnen reageren.