Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hartcentra maken hun sterftecijfers openbaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Cardiologen en cardiothoracaal chirurgen uit de hartcentra van het Catharina Ziekenhuis en het Sint Antonius Ziekenhuis publiceren de resultaten van twee veel voorkomende hartingrepen vanaf 15 oktober op internet.
Hartcentra maken hun sterftecijfers openbaar

Beide ziekenhuizen hebben hiervoor een methode ontwikkeld onder de naam Meetbaar Beter.

Prestatieindicatoren te algemeen

Cardioloog Jacques Koolen: ‘Alles wat er tot nu toe hierover is gepubliceerd varieert van het behang op de polikliniek tot en met procesindicatoren. Dat is veel te algemeen. Wij kunnen nu van hartoperaties uitkomsten weergeven op basis waarvan patiënten de operatierisico’s kunnen inschatten en de verwachte kwaliteit van leven na de operatie zien.’

Uniek

Projectleider Dennis van Veghel: ‘Het is uniek dat er nu veertig medisch specialisten zijn die het aandurven om hun resultaten te publiceren.’ Het gaat dan wel om een gezamenlijke publicatie, per hartcentrum. De resultaten van elke afzonderlijke specialist worden niet openbaar gemaakt. ‘Dat is een interne aangelegenheid’, zegt thoraxchirurg Bart van Straten. Hij en zijn collegae leggen uit dat het in eerste instantie gaat om kwaliteitsinformatie die ze gaan gebruiken om hun resultaten verder te verbeteren.

Ruwe sterftecijfers

Wat je wel ziet, zijn ruwe cijfers over de uitkomsten van bypass-operaties en dotterbehandelingen. Van elk van de twee ingrepen zijn de uitkomsten op zes indicatoren vermeld. Hier onder vallen bijvoorbeeld: het sterftecijfer en de kwaliteit van leven een jaar na de operatie. Daar naast zijn negen “karakteristieken” beschreven die sterk bepalend zijn voor het operatieresultaat. Cardioloog Jacques Koolen: ‘Iemand van zeventig met diabetes loopt nu eenmaal meer risico bij een hartoperatie dan een gezonde patiënt van 45.’

Vergelijking

Vergelijken tussen de twee ziekenhuizen, is nog lastig. Wel zal er een “statistische methode” staan beschreven, waarmee men zelf verschillen kan berekenen. Opvallende resultaten willen de medici nog niet melden, die worden exclusief bekend gemaakt tijdens het congres op 12 oktober in Sint Michielsgestel. “Maar het is ook niet zo dat er geen opvallende verschillen zijn tussen beide ziekenhuizen”, zeggen ze. Meetbaar Beter staat open voor deelname van andere hartcentra. Koolen: ‘We voeren oriënterende gesprekken met vier grote hartcentra, de “frontrunners”.’ Of ook kleine centra op termijn mogen aansluiten, wordt niet helemaal duidelijk: ‘Dat zullen wij op termijn bekijken.’

Meetbaar Beter

Meetbaar Beter is opgezet door de harcentra van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein in samenwerking met The Decision Group. Zorgverzekeraars Achmea, VGZ en CZ hebben financiële en inhoudelijke ondersteuning geboden.

De methode is gevalideerd door buitenlandse experts en voorgelegd aan belangenverenigingen, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zorgverzekeraars.

De gegevens over de ingrepen zijn retrospectief verzameld: dotters uit de jaren 2009 en 2010, gegevens over bypass-operaties van 2007 tot 2011. Het Sint Antonius Ziekenhuis doet per jaar 2200 bypass-operaties en 2500 hartdotters, het Catharina Ziekenhuis 1600 bypass-operaties en 3000 hartdotters. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een prachtig resultaat, dat het voor een patiënt ook mogelijk maakt om om zijn specifieke kansen objectief te beoordelen.
    Nu nog afwachten of de registratie ook betrouwbaar is.Het AZN heeft blijkbaar de Prestatie-indicatoren al eerder met enige souplesse gerapporteerd. Hoe worden deze cijfers gecontroleerd?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.