Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kwaliteitsinstituut wordt Zorginstituut Nederland en krijgt 7,5 miljoen

Het Zorginstituut Nederland krijgt ongeveer 7,5 miljoen euro voor taken op het gebied van kwaliteit. Dat is evenveel als de budgetten van alle bestaande instellingen op dit terrein samen. Dit meldt vakblad Medisch Contact op haar website.
Kwaliteitsinstituut wordt Zorginstituut Nederland en krijgt 7,5 miljoen

In een nota van minister Schippers aan de Tweede Kamer geeft zij antwoord op vragen van de Vaste Kamercommisie voor VWS over de wijziging van onder meer de Wet cliëntenrechten zorg (Wcz) met het oog op de kwaliteit van zorg. Het geld dat het Zorginstituut Nederland – de nieuwe naam van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) – voor kwaliteit krijgt, gaat nu nog naar het Centrum Klantervaring Zorg (CKZ), de Regieraad, het Coördinatieplatform Zorgstandaarden, kiesBeter en Zichtbare Zorg. Aanvankelijk zouden de activiteiten van het Zorginstituut op het gebied van kwaliteit worden uitgevoerd door het ‘Kwaliteitsinstituut voor de zorg’, maar deze term komt in de nota niet voor, aldus Medisch Contact. Nog een detail: de eerder voorgestelde naam Nederlands Zorginstituut wordt bij wet veranderd in Zorginstituut Nederland.

Nieuwe bevoegdheden

De nieuwe bevoegdheden van Zorginstituut Nederland worden opgenomen in de Wcz, schrijft de minister, omdat ‘in deze wet ook het recht van de cliënt op goede zorg wordt verankerd’. Maar omdat het nog de vraag is wanneer de Wcz – die eind mei controversieel werd verklaard – in werking zal treden, zullen ze zo nodig voorlopig worden opgenomen in de Zorgverzekeringswet.(Medisch Contact)

Lees meer:

Delnoij en Kimpen leiden Kwaliteitsinstituut
'Kwaliteitsinstituut moet patiënt centraal stellen'
Bert Boer wordt kwartiermaker van kwaliteitsinstituut
Kwaliteitsinstituut ontbreekt op begroting VWS

3 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Ja Jan C. Amiz deed en doet iets aan zorg. Hij is zeker geen zorgpooier, die via voortdurende naamsveranderingen weer extra geld van de ZORG steelt,en aan instituten besteedt die slechts de daardoor verminderde Zorg wel uitstekend KUNNEN administreren.

 • no-profile-image

  Jan C

  @Amiz Delft. Dan lijkt het erop dat je iets aan zorg doet.

 • no-profile-image

  Amiz Delft

  Zijn we met ons allen een beetje gewend aan termen en begrippen als indicatoren etc, gaan we weer veranderen. Hoe kunnen we onszelf toch bezighouden met.... ja met wat eigenlijk.

Of registreer u om te kunnen reageren.