Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Artsen vaak onwetend over prijs medicijnen

Medisch specialisten laten zich nog weinig leiden door de kosten van geneesmiddelen en zijn vaak niet op de hoogte van de prijs.
Artsen vaak onwetend over prijs medicijnen

Uit declaratiegegevens van zorgverzekeraars, Vektis-data, blijkt dat er grote verschillen bestaan in hoe ziekenhuizen generieke geneesmiddelen voorschrijven. Dit was aanleiding voor de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) om het NIVEL opdracht te geven de redenen hiervoor te onderzoeken. Er is specifiek gevraagd naar het voorschrijven en afleveren van cholesterol- en bloeddrukverlagers in tien ziekenhuizen en zes openbare apotheken.

Arts-gerelateerde redenen

De ervaring die een medisch specialist heeft met een geneesmiddel beïnvloedt het voorschrijfgedrag, zo komt naar voren in het onderzoek. Daarnaast blijken de meeste medisch specialisten zich bij een keuze voor een middel nog weinig te laten leiden door de kosten en niet altijd op de hoogte te zijn van de prijs van geneesmiddelen. Op grond van deze bevindingen is een aantal aanbevelingen geformuleerd, waaronder vergroting van kostenbewustzijn bij medisch specialisten, opname van de kosten van geneesmiddelen in het elektronisch voorschrijfsysteem, gebruik maken van beschikbare spiegelinformatie over voorschrijfgedrag en meer aandacht in de opleiding voor de balans tussen kwaliteit en kosten van voorschrijven.

Apothekers

Het onderzoek toont verder aan dat apothekers al standaard generieke geneesmiddelen leveren – ook bij recepten op merknaam – tenzij de arts een ‘medische noodzaak’ aangeeft. Het voorschrijven van merkmiddelen op ‘medische noodzaak’ kan bovendien nog verminderen als patiënten steeds dezelfde variant van een generiek middel zouden krijgen. Als patenten op geneesmiddelen verlopen, komen ze vaak als zogenoemd generiek geneesmiddel op de markt. De capsule of tablet kan er wat anders uitzien, maar werkzame stof en werking zijn hetzelfde en de prijs is een stuk lager.

Voorkeur patiënt

Suzanne Geerlings, voorzitter van de commissie Kwaliteit van de NIV: ‘Voor cholesterolverlagers is vooral de kracht van het middel een reden om op medische noodzaak een merkmiddel voor te schrijven. Maar ook de voorkeur van een patiënt speelt een rol. Als deze om een merkmiddel vraagt, wordt dit vaak voorgeschreven om therapietrouw te bevorderen. Om het aantal pillen die patiënten moeten slikken te verminderen, worden bovendien ook duurdere combinatiepreparaten voorgeschreven.’

Verwarring

Het aanbod van generieke middelen blijkt sterk te wisselen. Het komt nog regelmatig voor dat patiënten na een bezoek aan de apotheek of een tijdelijk verblijf in het ziekenhuis met een andere variant van een cholesterolverlager thuiskomen dan ze daarvoor gebruikten. Dit kan verwarring opleveren, waardoor patiënten bijvoorbeeld denken dat ze beide pillen moeten blijven slikken – ze zien er immers anders uit – terwijl de werkzame stof dezelfde is. Op deze manier gebruiken ze dus een dubbele dosis. Of ze krijgen een ongewenste bijwerking door de verandering van variant van het generieke middel. Dit komt de therapietrouw niet ten goede. Eric Dubois, voorzitter van de commissie Kwaliteit van de NVVC: ‘Als een patiënt niet goed reageert op een nieuwe variant van een generiek middel, voelt een arts zich genoodzaakt een merkmiddel voor te schrijven. Terwijl je dit had kunnen voorkomen bij gebruik van de eerdere generieke variant.’
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

7 reacties

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  De farma-industrie kent vele marketingtrucs Criet maar laten we bij het onderwerp blijven; je opmerkingen zijn achterhaald als het uberhaupt al zo werkt.
  Het is irritant als het preferentiebeleid steeds wisselt en waarschijnlijk voor marges die minimaal zijn. Voor oudere mensen kan dat beter niet gedaan kunnen worden. Verwarring levert ziekte en andere ellende op zoals ziekenhuisopnamen en dat is ook duur en risicovol voor ouderen. Dus penny-wise en pound-foolish. Bovendien gaan apothekers dan terecht de medicijnen voorverpakken, per dagdoserong aanbieden (heel verstandig!) en dat lijkt mij ook niet gratis.

 • no-profile-image

  Bob

  In plaats van de specialisten weer aan te spreken: waarom kost pil X in Euroland Frankrijk 1 euro en in Euroland Nederland 10 euro? Ik wil maar zeggen, nu we toch aan het nivelleren zijn...

 • no-profile-image

  Frank

  Volgens mij moet een arts zich toch met optimale behandeling voor de patient bezighouden. Als er een generiek ingezet kan worden is dit aan de apotheek. We streven ons doel helemaal voorbij.

 • no-profile-image

  adje rem

  Neen beste Criet . Bekijk maar eens een paar uitzendingen van Radar en Zembla. De zorgverzekeraarsgieren gaan er tegenwoordig met de farma-poet vandoor !!

 • no-profile-image

  criet

  dacht altijd dat de prijs gerelateerd was met het presentatie-cadeau, dat de artsen aangeboden werd, als ze het bewuste medicijn onder de patienten verstrekten?

 • no-profile-image

  criet

  dacht altijd dat de prijs gerelateerd was met het presentatie-cadeau, dat de artsen aangeboden werd, als ze het bewuste medicijn onder de patienten verstrekten?

 • no-profile-image

  Bill

  De apothekers kunnen zelf niet eens van te voren vertellen aan een patient wat een bepaald middel kost, dankzij de ingewikkelde rekenmodellen bij de verzekeraars (zie de recente Radar-uitzendingen). Verder toont dit stuk aan dat het preferentiebeleid zoals nu uitgevoerd door de verzekeraars danig op de schop moet. Voor de patient wordt het er nu niet duidelijker op en er zijn meerdere gedocumenteerde missers obv verwarring met de medicatie door dit beleid.

Of registreer u om te kunnen reageren.