Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Huisarts spil in de zorg in de wijk

Ondersteunend aan de patiënt bij zijn eigen keuzes in de zorg. Flexibel toegankelijk via ict en met langere openingstijden. En nauw samenwerkend met andere zorgverleners. De huisarts is de komende tien jaar de spil in het zorgnetwerk in de buurt. Dat zijn de ambities uit de Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022 van de LHV en NHG, gisteren gepresenteerd in Den Haag.
Huisarts spil in de zorg in de wijk

Samen met de nieuwe wijkverpleegkundige zal de huisarts de ogen en oren zijn van de wijk. Dat beeld zet de voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, Steven van Eijck, neer tijdens de presentatie van de nieuwe Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022. De huisarts coördineert en delegeert de zorg die de patiënt nodig heeft. Hij/zij maakt gebruik van moderne communicatie opdat de huisarts meer patiëntcontacten heeft en minder patiënten “ziet”. Als onmisbare schakel tussen patiënt en zorg ondersteunt de huisarts de patiënt bij de keuzes die hij maakt in zorg.

Flexibel werken

Dat wordt duidelijk in het visiedocument dat LHV en NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) hebben gemaakt voor de komende tien jaar. De huisarts gaat flexibeler werken – ook in de avonduren – en de patiënt krijgt een vaste “achterwacht”, tweede dokter die de eigen ‘familiedokter’ vervangt. Om die continuïteit verder te waarborgen wordt het parttime huisartsenvak beperkt tot minimaal drie dagen per week.

Wilna Wind

Wilna Wind, directeur van de patiëntenfederatie NPCF, was onder de indruk van de visie, maar vond de uitwerking – tien jaar – nogal lang: ‘De avondopenstelling kan nu al door huisartsen ingevoerd worden.’ Een goed werkend informatiesysteem is voor de huisarts onmisbaar, maakte LHV-voorzitter Steven van Eijck duidelijk. ‘Door een besluit in de Eerste Kamer is het EPD geblokkeerd. Wij willen dit systeem verder ontwikkelen en gebruiken als een goed toegankelijk netwerk. Daarom is het zo belangrijk dat huisartsen aanhaken bij het LSG, het Landelijk Schakelpunt zorg – de landelijke infrastructuur voor uitwisseling van patiëntinformatie.’

Niek de Wit

Niek de Wit, hoogleraar huisartsgeneeskunde in het UMC Utrecht, legde tijdens de presentatie uit welke innovaties de komende jaren te verwachten zijn. Functiedifferentiatie tussen zorgverleners en huisartsen komt de kwaliteit van de zorg ten goede. ‘Dat houdt ook in taakdelegatie binnen de huisartsenpraktijk.’ Meer nadruk op zelfmanagement van de patiënt en gezamenlijke besluitvorming over de zorg leiden ertoe dat de huisarts ook een meer ondersteunende rol krijgt, vooral als het gaat om patiënten met chronische ziekten. ‘Dit zal ook inhoudelijke gevolgen hebben voor de opleiding van huisartsen, waarin de nieuwe relatie met de patiënt een plek moet krijgen.’ (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer:

Meerderheid huisartsen ervaart langdurige stress

Schippers laat NZa niet aan huisartsentarieven sleutelen

Minder patiënten gaan vaker naar de huisarts

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Je krijgt weer het oude systeem van “slikken of stikken” als je in een wijk woont met een huisarts en wijkverpleegkundige die je toevallig niet liggen heb je maar 1 optie: verhuizen.
    Ik mis totaal het stuk vrijheid en zelfregie en dat terwijl we een “liberale” premier hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.