Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Meerderheid huisartsen ervaart langdurige stress

Zeker 80 procent van de huisartsen herkent signalen van langdurige stress bij collega’s en ruim 70 procent ziet zulke signalen bij zichzelf.
Meerderheid huisartsen ervaart langdurige stress

Bijna 15 procent van de huisartsen zegt wel eens burn-out te zijn geweest. En ruim de helft vindt dat het onderwerp ‘burn-out’ onder huisartsen moeilijk bespreekbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir waarvan Medisch Contact vandaag de resultaten publiceert.

Oudere huisartsen

De belangrijkste oorzaken van stress zijn: administratief werk, avond-, nacht- en weekenddiensten en te weinig tijd per patiënt. Vooral de oudere, mannelijke huisarts werkt bij signalen van een dreigende burn-out te lang door.

Lange werkdagen

Slechts een derde van de huisartsen werkt fulltime. Gemiddeld werken huisartsen vier dagen per week. Hoe minder dagen per week de huisarts werkt, hoe meer uren hij of zij per dag maakt. Huisartsen die vijf dagen werken, rapporteren een gemiddelde werkweek van ruim 58 uur. Bij hen die vier dagen werken, bedraagt de gemiddelde werkweek 48 uur. Huisartsen die twee dagen per week werken, draaien gemiddeld dagen van 13,5 uur. Ondanks de hoge werkdruk die huisartsen ervaren, zijn zij ruim tevreden over hun werk. Zij waarderen hun vak gemiddeld met een 7,6. Ruim 60 procent geeft een tevredenheidsscore van 8 of hoger. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Koen Suyk

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Monique van Rooijen

  Ik heb diep respect voor de huisarts bij wie ik werkzaam ben. Hij werkt bijna dag en nacht, 5-6-7 dagen per week. Een burn-out zou niet vreemd zijn.

 • no-profile-image

  adje rem

  Neen beste Criet, vliegen VANG ik af. Prettige dag en avond nog met Radar, Tegenlicht en 23.00 uur regelzucht .

 • no-profile-image

  criet

  adje rem;
  daar moet je net door heen kunnen lezen, 'jij slaat toch ook geen vliegen' af?

 • no-profile-image

  adje rem

  Beste Criet , bedoelt u AFZEGGEN of afspraken NIET MAKEN ?? Verwart en verwisselt u dan nu oorzaak en gevolg ??

 • no-profile-image

  criet

  zeker van het afslaan van patienten-afspraken?

Of registreer u om te kunnen reageren.