Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zaak Jansen Steur ‘grootste medische strafzaak ooit’

Mark van Dorresteijn
Het opgebouwde dossier over de ex-neuroloog Ernst Jansen Steur is al 6000 pagina's dik. Justitie noemt zaak tijdens de eerste zitting “de grootste medische strafzaak ooit in Nederland".
Zaak Jansen Steur ‘grootste medische strafzaak ooit’

Duitse getuigen zullen met hun verklaringen het dossier verder verbreden. Daar komt waarschijnlijk ook nog het onderzoek naar mogelijk onterechte hersenoperaties bij. Pas in de loop van volgend jaar zal het Openbaar Ministerie (OM) een straf gaan eisen tegen de voormalige arts van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede.

Verdenking

Het OM verdenkt de specialist van 21 strafbare feiten. Zo zou een vrouw zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze Alzheimer had. Ook twee andere vrouwen en zes mannen hoorden de diagnose Alzheimer, Parkinson of MS, terwijl ze die ziekte helemaal niet hadden. Volgens het OM heeft de verdachte deze mensen in een hulpeloze toestand gebracht en hen zwaar lichamelijk en psychisch leed aangedaan.

Klachten tegen de neuroloog

De negen zaken zijn geselecteerd uit ruim 100 klachten tegen de neuroloog. Die wordt verder verdacht van het valselijk voorschrijven van medicijnen, het stelen van receptenblokken van een collega en van zichzelf valselijk verdovende middelen voorschrijven. Ook verduisterde de man 88.000 euro van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek, waarvan hijzelf 5 jaar lang voorzitter was.

MST en Duitse ziekenhuizen

Jansen Steur vertrok eind 2003 bij MST, maar werkte daarna nog bij twee ziekenhuizen in Duitsland. Hij was woensdag niet op de zitting in Almelo, maar zal volgens zijn raadsman wel komen als hijzelf het woord mag voeren. ‘Hij leeft op dit moment als een kluizenaar ergens in het buitenland’, zei zijn raadsman woensdag. De neuroloog heeft geweigerd mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

Hersenoperaties

Dinsdag kwam aan het licht dat in MST mogelijk 13 patiënten ten onrechte een hersenoperatie hebben ondergaan. Dat gebeurde na een foute diagnose van Jansen Steur. Bij één patiënt zou 12,5 vierkante centimeter hersenweefsel zijn weggehaald, zegt letselschadespecialist Yme Drost die dit vorig jaar al bij het OM meldde. Drost heeft in deze kwestie aangifte gedaan tegen twee neurochirurgen van MST. Eén van hen werkt voorlopig niet volgens het Twentse ziekenhuis.

Uitspraak

De rechtbank doet op 17 december uitspraak over een hele reeks vragen en verzoeken. Pas in maart of april volgend jaar gaat de zaak verder, maar de inhoudelijke behandeling zal nog langer op zich laten wachten.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

2 REACTIES

  1. Wat een aanhef : “” grootste medische strafzaak ooit “” Profetisch voorzie ik langdurig neuken van juridische mieren , vooral achter de komma, vooral ten faveure van de juridische haarklovers en TEN LASTE VAN DE ZORG, met als resultaat een politiek gecorrigeerde dure dovende juridische PROTOCOLNACHTKAARS .

  2. Lees alle reacties
  3. Bij verslavingsproblemen moet privacy van werknemers wijken
    Verslavingsproblematiek wordt door werkgevers nog te veel ontkend en verzwegen. De door het Medisch Spectrum Twente ingestelde onderzoekscommissie naar aanleiding van de casus Jansen Steur bevestigt dit.
    De commissie geeft aan dat signalen van disfunctioneren van deze neuroloog jarenlang niet zijn opgepakt. Naaste collega’s, de raad van bestuur, het medisch stafbestuur en de Inspectie voor de Gezondheidszorg valt allemaal wat te verwijten.
    Ook VNO-NCW blijkt geen expliciete aandacht aan dit onderwerp te besteden. Vaak wordt aangegeven dat het openlijk bespreken en aanpakken kan leiden tot reputatieschade. Hiernaast spelt de aantasting van privacy een rol. Maar wanneer verslaving de werkuitvoering
    beïnvloedt, wordt het probleem van de werknemer ook het probleem van de werkgever. Naast afnemende productiviteit, toenemend aantal fouten, ongelukken met materiële schade of lichamelijk letsel tot gevolg, kan het ook leiden tot een verstoorde werksfeer. Ook zien werkgevers nog onvoldoende in welke enorme reputatieschade hun organisatie hierdoor kan oplopen.
    Wanneer het primaire doel van een organisatie het garanderen van haar voortbestaan op lange termijn is, behoort het voorkomen van reputatieschade door menselijk falen als gevolg van verslaving onder riskmanagement. Wat inhoudt dat beheersmaatregelen voor dit risico moeten worden onderzocht en dat er doortastend moet worden opgetreden.
    De laatste jaren staat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij elke organisatie op de agenda. Een werkgever heeft dan ook naast riskmanagement de morele plicht binnen zijn organisatie proactief beleid te ontwikkelen voor de omgang met verslaving van werknemers. De privacy van een individuele werknemer mag — in mijn optiek — in dit geval geschaad worden ten behoeve van de veiligheid van anderen.
    Uit een in april in de media gepubliceerde vertrouwelijke notulen bleek dat het ministerie van Buitenlandse Zaken prioriteit gaat geven aan het bestrijden van alcoholproblematiek bij haar medewerkers. Dergelijk beleid zou niet vertrouwelijk moeten hoeven zijn.
    Goed werkgeverschap betekent de feiten onder ogen zien en verantwoordelijkheid nemen en dragen voor de veiligheid van werknemers en proactief verbeteringen nastreven.
    (gepubliceerd in FD 2-11-2009)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.