Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Medicatieproblemen vooral door bijwerkingen

Zes van de tien ziekenhuispatiënten hebben bijwerkingen van de medicijnen die ze toegediend krijgen. Medicatieveiligheid is echter vooral gericht op fouten. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat vroege signalering van bijwerkingen veel medicatieproblemen kan oplossen.
Medicatieproblemen vooral door bijwerkingen
Foto: ANP Lex van Lieshout

De onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Tweesteden zieknhuis in Tilburg hebben gedurende vijf maanden in deze twee ziekenhuizen de medicatiegerelateerde problemen bij een groot aantal opgenomen patiënten in kaart gebracht. Ze keken naar zowel medicatiefouten, zoals voorschrijf-, overschrijf-, aflever-, of toedienfouten, als naar niet-vermijdbare bijwerkingen van medicijnen. Van de ruim zeshonderd patiënten uit het onderzoek kreeg 58 procent problemen door het medicijngebruik. Het merendeel (88 procent) van die problemen vielen onder de noeme: niet-vermijdbare bijwerkingen.

Elektronisch voorschrijfsysteem

De risicofactoren zijn voor beide categorieën medicatieproblemen blijken dezelfde te zijn: het aantal verschillende voorgeschreven medicijnen, de opnameduur, organisatorische factoren en het hebben van meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een elektronisch voorschrijfsysteem het aantal medicatiefouten kan verminderen.

Welzijn

De meest voorkomende medicatieproblemen waren niet ernstig: obstipatie, diarree, benauwdheid, verhoogde kans op bloedingen, misselijkheid en duizeligheid. Voor de bijwerkingen van medicijnen geldt dat verpleegkundigen en artsen hierop alert moeten zijn. Wanneer bijwerkingen snel worden gesignaleerd kan de medicatie worden bijgesteld. Dit zal in ieder geval het welzijn van opgenomen patiënten verbeteren.

Carolien Stam

5 reacties

 • adje rem

  Fijn dat de beheerder mijn bovenstaande reacties nog niet heeft gewist !!

 • adje rem

  Beste Leus . Uw moeder krijgt...deze medicamenten TOEGEDIEND en te SLIKKEN. Weigeren kan ze niet en zelfs retard-medicijnen worden door vaak onbevoegd en en onbekwaam rpersoneel door het eten geprakt en in uw moeder gepropt. Sterkte met de fantaaaastische hedenlandse , steeds meer nedergangse zorgverlening !!! Overigens leve het medicijn lsp of epd , waaraan de minister en haar ambtenaren al verslaafd lijken als ultime , feiloze therapie voor onze zieke zorg , zonder lekkende bijwerkingen ???

 • Leus

  Bestaat er nergens een tool waarmee tegenstrijdig gebruik,van vschillende medicamenten kan opgevolgd
  Mijn moeder, dement neemt verschillende medicamenten, waarvan een als neveneffect ...dementie en verschillende met gevolg hoofdpijn...

 • adje rem

  Tja tisme wat ?? Beste Erwin. Gelukkig kunt u nog REAGEREN ... !!! Kunt u zich nu voorstellen hoe de omgang met , en toestand van de veelal 'AFGESCHREVEN' groep DEMENTERENDEN en andere NON-COMMUNICATIEVEN is in zeer veel instellingen ???

 • erwin

  Nu, daar kan ik mijn recente ervaring wel bijzetten. Ziek van de 'pijnstiller' coctail Lyrica & Oxycontin, werd de dosis alleen maar opgehoogd. Dat ik aangaf dat dit de pijnklachten alleen maar maskeerde ipv weg te nemen, was dus geen reden om te kijken naar de oorzaak van de pijn. Integendeel, gewoon de dosis en de duur verhogen. Er kont zelfs geen pijnteam meer om de hoek kijken hierbij. Bij ontslag met deze medicatie, 120 x 7,5 mg Lyrica + 60 x 20 mg Oxicontin = kom over 14 dagen maar even langs. Dat is langer thuis dit slikken dan in het ziekenhuis. Ziek van de medicijnen en bijwerkingen. (Atrium Heerlen)

Of registreer u om te kunnen reageren.