Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

RVZ wil dat gemeenten basiszorg coördineren

Gemeenten moeten alle zorg in de wijk regelen en evalueren. Daartoe moeten zij multidisciplinaire wijkteams opzetten. Dat stelt de RVZ in een nieuw uitgebracht rapport 'Regie aan de poort'.
RVZ wil dat gemeenten basiszorg coördineren
Foto: Koen Suyk

Volgens de RVZ is de basiszorg dringend aan herziening toe. Dat komt doordat het aantal chronisch zieken met meerdere aandoeningen toe neemt en de zorgvragen complexer worden. Een van de gevolgen is dat huisartsen hun werk als meer stressvol ervaren. Een groeiend probleem is dat niemand verantwoordelijkheid draagt voor het eindresultaat, door het ontbreken van regie. Hierdoor krijgen mensen te weinig hulp, of doen juist een te zwaar beroep op specialistische zorg.

Populatiebekostiging

Intussen krijgen gemeenten en zorgverzekeraars meer verantwoordelijkheden, maar minder geld. De wijze van financiering moet zijn gericht op populatiegebonden bekostiging. Op deze manier is volgens de RVZ lokaal maatwerk mogelijk en kunnen teamresultaten worden beloond.

Gemeente

De RVZ vindt dat de gemeente nu als eerste aan zet is. De gemeente dient met zorgaanbieders en zorgverzekeraars de zorg lokaal te organiseren. Dat kan door middel van het oprichten van zogeheten 'wijkgerichte, multidisciplinaire teams'. Hierin werken in elk geval de huisarts, de verpleegkundige en het maatschappelijk werk samen. De gemeente zelf zou gegevens van ggd'en moeten bundelen met die van zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

Instrument

Voor deze samenwerking is dan weer een beoordelingsinstrument nodig met normering. Hiermee is de kwaliteit te meten van de zorg die de teams leveren. De RVZ noemt het een 'samenwerkingsindex'. Deze bevat samenwerkingsvormen die zijn gerelateerd aan gezondheidswinst. Volgens de RVZ ook bruikbaar voor toezicht en zorginkoop.

Of registreer u om te kunnen reageren.