Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers uit kritiek op cosmetische behandelingen

Het lijkt er volgens minister Edith Schippers (VWS) op dat mensen langer nadenken over de nieuwe auto die ze kopen dan over welke kliniek ze kiezen voor ingrepen als borstvergrotingen of het laten vullen van rimpels. Als ze een witte jas zien, denken ze te makkelijk dat het wel goed zit. Ten onrechte, meent de bewindsvrouw die donderdag bekendmaakte dat er nogal wat hiaten zitten in de sector.
Minister Edith Schippers
Minister Edith Schippers - Foto: ANP Edith Schippers

Zij baseert zich daarvoor op een juridische analyse die inmiddels een eind op streek is. Dit voorjaar komt ze met maatregelen. Schippers maakt zich zorgen omdat er juist in de snel groeiende mooimaakindustrie regels ontbreken. Ze wil af van het grijze gebied en gaat hiaten in wetten en regels opsporen, opheffen en vervolgens laten controleren. ,,Bij echt medische zorg verleend door geregistreerde zorgverleners is dat gemakkelijker dan daarbuiten. Maar daar moeten we wel oplossingen voor vinden.’

Borstvergroting

Televisieprogramma’s over borstvergrotingen zonder dat er ook maar iets wordt gezegd over risico’s of noodzaak om implantaten ook weer te vervangen. Schoonheidssalons die zogeheten fillers, prikjes om rimpels op te vullen, toepassen. Het zijn zaken waarvan de minister hoofdpijn krijgt. ‘Ik weet dat het mag. Maar het baart mij zorgen dat we de mooie resultaten op tv zien. En de mislukkingen: daar lees ik dan de brieven van. Daar zit de ellende.’

Regels

Ook met aangescherpte regels moeten mensen natuurlijk zelf ook alert zijn en niet te snel te denken dat het wel goed zit. ‘Alertheid is nodig, zeker ook mensen schoonheidsoperaties in het buitenland laten doen, omdat het daar lekker goedkoop is.’ Eerder kondigde de minister al aan dat de leeftijd voor niet-medisch noodzakelijke operaties wordt verhoogd naar 18 jaar. (ANP / Beeld ANP Roel Dijkstra)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.