Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Controle medicijngebruik ouderen faalt

Redacteur KinderopvangTotaal
Twee derde van de apothekers en vier op de vijf artsen vragen ouderen niet naar hun medicijngebruik. Dit blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie Unie KBO heeft laten verrichten onder 800 Nederlandse senioren. Ouderen slikken veel te veel medicijnen.
Controle medicijngebruik ouderen faalt

Sinds januari 2011 is een actueel medicatieoverzicht per patiënt verplicht. Maar slechts 37 procent van de apothekers en 22 procent van de (huis)artsen vraagt 65-plussers naar hun medicijngebruik. Ouderen blijken gemiddeld drie tot vijf medicijnen per dag te slikken. Daarmee staan senioren in Nederland aan kop als het gaat om de hoeveelheid medicijnen die gebruikt worden.

Onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie Unie KBO heeft laten verrichten onder 800 Nederlandse ouderen. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau TeraKnowledge in samenwerking met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik in december 2011, onder senioren met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar.

Vijf per dag

De meeste medicijnen worden voorgeschreven door de huisarts (82%), specialist (59%) of een andere arts (2%), zoals een homeopathische arts. Ouderen kopen daarbuiten ook zelf medicijnen. Ruim 60 % van de (huis)artsen en meer dan 80 % van de apothekers doet geen navraag naar deze door ouderen zélf aangeschafte medicijnen. In de afgelopen drie maanden heeft 96% van de ouderen één of meer medicijnen gebruikt, gemiddeld vijf per dag. En 86% neemt gemiddeld drie stuks per dag voor de rest van hun leven.

Medicatiecheck

De seniorenbond Unie KBO is geschrokken van de uitkomsten en wil dat een periodieke 65-plus medicatiecheck in de basisverzekering wordt opgenomen. Deze medicatiecheck moet worden uitgevoerd door de huisarts en apotheker samen. Overigens vergeet 63 procent van de ondervraagde ouderen wel eens medicijnen in te nemen. Bijna de helft gebruikt geheugensteuntjes of een bepaalde truc om het gebruik niet te vergeten. (Zorgvisie – Carolien Stam/ foto: ANP)

Congrestip:

Bezoek 22 mei 2012 het congres ‘Patiëntveiligheid, niet morgen maar vandaag!’ in de Reehorst te Ede. Kijk hier voor meer informatie >>

Lees ook:

Inkoopvoordeel dure medicijnen blijft vaag

Het Beste Zorgidee van 2011 is hergebruik medicijnen

‘Medicijntekort neemt toe in Nederland’

4 REACTIES

  1. De regelmatige medicijncheck hoort bij de zorgplicht van de apotheker en de arts.
    Nu blijft deze check naar bv medicijnallergieën of medicatie gekocht bij een drogist of apotheek, dus en veelal en ten onrechte achterwege.
    Weer een belangrijk punt ter verbetering van patient en medicatie-veiligheid.

  2. Lees alle reacties
  3. “”Twee derde van de apothekers en vier op de vijf artsen vragen ouderen niet naar hun medicijngebruik””, maar de IGZ en tal van kwaliteitsinstituten (die mooie en DURE oorkondes uitreiken) OOK NIET. Als de IGZ hun dikke salaris en die instituten hun gage voor de oorkonde hebben (oorkondes met een negen of tien worden gewoon gekocht !!) dan vinden ze dat ze al meer dan genoeg hebben gedaan.
    En maar lullen over Syrie; daar ben je ineens dood; in onze zorg ga je via een lange uitzichtloze lijdensweg.
    DROOM MAAR DOOR.

  4. Falen? Deze MRT is al opgenomen in de basisverzekering als afzonderlijke prestatie. Verzekerden en verzekeraars staat het vrij om deze te contracteren of af te nemen. Het is niet verplicht en gaat ten koste van het eigen risico. Falen? Wat wil je als de verzekeraar weigert te betalen voor deze zorg en zorgaanbieders verbiedt om kosten in rekening te brengen?
    Achmea/Agis/DFZ: nul-tarief. voor 90 minuten.
    Menzis: 65 euro voor 90 minuten werk en daarvan moet de huisarts ook nog meeeten.
    CZ: 35 euro voor 90 minuten werk en niet geldig voor de meest kwetsbaren: de baxter patiënten.
    Coop VGZ; geen contract.
    DSW, Z en Z: geen contract.
    Unie KBO doet er goed aan haar wensen te koppelen aan een bedrag en tevens de vraag beantwoorden of zij bereid zijn daarvoor te betalen.
    En de prestatie opname en ontslag uit ziekenhuis? Menzis betaalt daarvoor 0,25 resp. 0,50 cent.
    Dan moet je wel heel snel praten om dan nog wat te kunnen verdienen.
    En wat is de waarde van een MRT? Zodra een verzekerde een arts bezoekt of een poli-kliniek of een ziekenhuisopname ondergaat is de MRT al verouderd.
    Een abonnementstarief, een vaste tariefering ongeacht “prestatie” en de Menu Kaart/Brand weer modellen van Sebastiaan Wegman, Apotheker Heerhugowaad en Hans Hof, adviseur, komen dan in beeld om de continuïteit van de farmaceutische zorg op hoger te brengen.
    NZa stelt het budget op 10 euro per THS. Verzekeraars zijn niet bereid om meer dan 5.50 te betalen.
    En daarboven de nul-tarieven. Gratis.
    Het Florence Nightingale gedachte goed is levend bij zorgverzekeraars. Daarom geldt de Balkenende Norm niet voor bestuurders en werknemers van zorgverzekeraars.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.