Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Diëtisten spannen rechtszaak aan tegen VWS

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten spant een kort geding aan tegen de minister Schippers van VWS omdat zij dieetadviezen uit het basispakket heeft geschrapt.
Diëtisten spannen rechtszaak aan tegen VWS

De NVD vraagt aan de rechter om de maatregel op te schorten en tenminste een overgangsregeling in te stellen.

Hogere kosten

Nu patiënten de diëtist voor een groot deel zelf moeten betalen, is het aantal consulten met de helft gedaald. Ernstig zieke patiënten met voedingsproblemen en mensen met overgewicht zien ervan af omdat de voedingsadviezen sinds begin dit jaar niet meer vergoed worden uit het basispakket van de ziektekostenverzekering. NVD directeur Anja Evers: “Patiënten die geen goed voedingsadvies krijgen, komen vaker bij de huisarts, gebruiken meer medicijnen en lopen een verhoogde kans dat ze moeten worden opgenomen in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis. Dat kost de maatschappij uiteindelijk vele malen meer geld. De bezuiniging van de minister is daarom kortzichtig en mist visie om de kosten in de zorg omlaag te krijgen.”

Hoge premie

Het schrappen van de dieetadvisering uit het basispakket als bezuinigingsmaatregel had tot gevolg moeten hebben dat zorgverzekeraars dieetadvisering zouden vergoeden via de aanvullende verzekering. Dit is zeer beperkt gebeurd, zegt NVD. De zorgverzekeraars die dieetadvisering hebben opgenomen in aanvullende pakketten, vragen hiervoor volgens NVD een premie die onaantrekkelijk is of voor veel patiënten niet betaalbaar. Zorgverzekeraars maakten de inhoud en omvang van hun aanvullende verzekeringen pas half november bekend. Dit heeft diëtisten onvoldoende tijd gegeven hun praktijkvoering hierop aan te passen, zo zeggen ze. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP, Koen Suijk

4 reacties

 • no-profile-image

  criet

  De ene alles de andere niks-stinkt dat niet een beetje teveel?
  Deze zullen braaf hun regeltjes slikken?

 • no-profile-image

  adje rem

  Bij deze minister is de slogan : Apres moi le deluge!!Pennywise, poundfoolish.Maatschap Deloitte lonkt later???

 • no-profile-image

  ZORGVERLENER

  dat zie ik DE ANDERE beroepsver. voor therapie ETC niet nadoen.
  Ze hebben genoeg al samen geheuld met de wolven in het bos

 • no-profile-image

  Joost Govers

  Vind het toch bijzonder dat aan de ene kant zorg integraal moet worden benaderd en de "prikkels"die daar toe zouden moeten bijdragen worden vermindert. Wat is nou het beste voor wie. Betaalbaar blijft het zo iig niet

Of registreer u om te kunnen reageren.